dinsdag 19 oktober 2021
2105 Palletcentrale 2110 SB Topbanner

Breeding Accel opent moleculair laboratorium

Breeding Accel opent moleculair laboratorium

De vijf veredelaars die samenwerken onder de naam Breeding Accel hebben gezamenlijk een nieuw moleculaire laboratorium in gebruik genomen. Getogen in laboratoriumjassen openden voorzitter Peter van de Pol van Schoneveld Breeding en Thijs van Dijk van Fresh Forward het laboratorium met het doorknippen van een lint. Het moleculaire laboratorium is onderdeel van het bedrijfsverzamelgebouw PlantXperience van Schoneveld Breeding.

De bedrijven investeerden in de nieuwste apparatuur en verenigen een deel van hun researchcapaciteit nu in Wilp. Moleculair biologen, bio-informatici en fytopathologen werken er samen aan innovatieve moleculaire veredelingstechnieken. 

Volgens de veredelaars worden de time-to-market van uitgangsmateriaal en de doorlooptijd van de veredelingscyclus door de gezamenlijke investering korter. Planten hoeven nu niet meer helemaal opgekweekt te worden om conclusies te kunnen trekken. Op DNA-niveau komen onderscheidende eigenschappen immers al aan het licht. “Ik kan nu aan de genen al zien welk uitgangsmateriaal bijvoorbeeld de mooiste kleur blauw oplevert”, aldus Moleculair bioloog Koen Pelgrom.

Doordat de moleculair biologen samen van het laboratorium gebruik maken, krijgen protocollen ook sneller vorm, omdat het eerder duidelijk zal zijn welke aanpak het beste werkt en wat de aandachtspunten zijn.

Breeding Accel is opgericht in 2014 en bestaat uit KP Holland, Interplant Roses, Schoneveld Breeding, Sion Young Plants en Fresh Forward. Door de researchcapaciteit te verenigen en gezamenlijk te investeren in apparatuur, kan Breeding Accel als innovatief kennisplatform gericht en gefocust snelheid maken. De partners hebben geen overlap aan gewassen. Juist door de diversiteit aan kennis vanuit fruit-, snijbloem- en potplantgewassen bij elkaar te brengen, is verdergaand pre-competitief onderzoek mogelijk.

 


Redactie Floranews | 12-10-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2109Evanthia asparagus


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS