dinsdag 19 oktober 2021
2105 Palletcentrale 2110 SB Topbanner

Facebook down, de wereld down? #blog

Facebook down, de wereld down? #blog

Hebben jullie er veel last van gehad dat Facebook, Instagram en WhatsApp er deze week even uit lagen? Dat zal toch niet? Laat ik het even anders formuleren om de vraag wat strakker te krijgen; Hebben jullie afgelopen maandag klanten verloren en/of minder omzet gedraaid doordat de platformen er uit lagen? Ik verwacht dat het antwoord daarop nee is. Vonden we het vervelend? Persoonlijk misschien wel. We moesten misschien even bellen in plaats van appen of misschien hadden we even dat laatste nieuwtje gemist van de vrienden. Maar zeker niet zo erg als Facebook down, de wereld down……

Afhankelijkheid

Gemerkt hebben we het zeker. Facebook lag er deze week uit. In haar kielzog nam het Instagram en WhatsApp mee. Nieuws was het zeker.
Alleen bij mij komt dan altijd de vraag naar boven, wat heb ik nou eigenlijk gemist? Ik weet niet of dat bij jullie ook naar boven komt maar mijn antwoord was eigenlijk erg weinig. Zakelijk ben ik er niet echt afhankelijk van. Natuurlijk help ik er bedrijven mee maar het was niet zo dat er na 6 uur storing grote problemen naar voren kwamen bij die bedrijven. Oké, misschien even een check op de instelling voor geplande advertenties en/of content maar niet veel meer dan dat.

Gaat dat op voor iedereen? Nee, dat ook niet. Er zijn zeker bedrijven die een aantal van hun orders binnen krijgen via een Facebookadvertentie, maar die zijn dan later meestal alsnog geplaatst. Komen er extra klanten bij via Instagram? Als je het goed aanpakt zal dat wel moeten lukken, maar even uit de lucht zijn, betekent waarschijnlijk geen klantenverlies. Via WhatsApp orders gemist? Verwacht ik ook niet. Misschien een paar, maar die zijn dan wat later gekomen. In andere landen wordt WhatsApp veel meer gebruikt als een ordersysteem binnen bedrijven. Dat die wat mislopen kan ik mij voorstellen, maar in onze sector verwacht ik er zeer weinig problemen door.

Daarmee kan je concluderen dat de afhankelijkheid niet extreem groot is. Natuurlijk kunnen er wat zaken fout gegaan zijn, maar ik denk zeker niet dat er grote schades door ontstaan zijn.
Wat hier wel uit blijkt is dat als er bij een van de grote Tech bedrijven, wat Facebook zeer zeker is, wel problemen kunnen ontstaan. Hoe kan je je daar als bedrijf op voorbereiden? We lezen allemaal veel over hackers die dat type bedrijven zeker op de korrel hebben. Slaan ze echt toe, dan zijn de gevolgen (mogelijk) vele malen groter.
Wat zijn eigenlijk de grootste bedrijven ter wereld, hieronder een overzicht en dan ook inzichtelijk hoe groot de invloed is van de Tech bedrijven.

 De grootste bedrijven ter wereld (bron: https://i.redd.it/g089dxvhrp961.jpg)

Hoe zorgen voor weinig tot geen schade?

Nu moeten we ons eens voorstellen dat er wel een veel langere tijd tussen gaat zitten dat een groot Tech bedrijf het laat afweten. Er kan een zeer grote storing zijn, ze kunnen gehackt zijn, noem maar op. Maar als bedrijf kan je langer dan 24 uur geen gebruik meer maken van hun diensten. Problemen kunnen dan zeker ontstaan.

 

Ik zeg dan altijd afhankelijkheid van een partij of kanaal is erg risicovol en zeker niet aan te bevelen. Dus doen we als bedrijf al onze communicatie via een platform als Facebook, wat zeer goed mogelijk is, en dat valt weg lopen we een zeer groot risico. Orders kunnen niet meer binnenkomen en klanten weten misschien niet eens hoe ze jou of het bedrijf wel kunnen bereiken. Dat is soms een eerste stap. Gebruik een ander kanaal om ze te vertellen dat ze bijvoorbeeld via een belletje je bedrijf goed kunnen bereiken of anders via een SMS. Maar mail zou ook prima kunnen. Dus onbereikbaar zal je niet snel zijn. Maar bedenk goed wat wel werkt en geef dat snel door. Even een massale mail naar je klanten kan prima werken.

Blijf direct denken in mogelijkheden en andere kanalen. Dan zullen de gevolgen mogelijk mee gaan vallen als zich een langere periode van uitval voor gaat doen.

Natuurlijk wordt het pas echt vervelend als het hele internet er uit zal liggen. Ik denk ook wel eens daar moeten we maar niet aan denken. Dan zijn de gevolgen niet meer te overzien, dan lopen de verliezen echt snel op. Gelukkig hebben we nog geen wereldwijde uitval van het world wide web ervaren.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
07-10-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS