donderdag 11 augustus 2022
FN TOP add 2208 NIMA Sierteelt Marketing Event

Aandacht voor Facebook en juridische zaken #blog

Aandacht voor Facebook en juridische zaken #blog

Deze keer aandacht voor Facebook en wat juridische zaken. Nu niet direct denken wat is er aan de hand of wat moet ik wijzigen? Nee, het is iets wat hier in Nederland nog niet speelt. De verwachting is echter dat we er wel op een bepaalde manier mee te maken gaan krijgen. Jullie weten wel dat de techplatformen steeds meer onder druk komen te staan als het gaat om juridische zaken. Wat mag nou wel en wat niet. Een uitspraak van een rechter ver weg zou ook hier zo maar invloed kunnen hebben. Dus graag even jullie aandacht voor Facebook.

Reacties als laster zien

Dit verhaal gaat terug naar 2016. Een nieuwszender in Australië publiceert, op Facebook, zaken rond misstanden in de jeugddetentie. In beeld komt de jonge gevangene Dylan Voller, vastgeketend aan een stoel met een zak over zijn hoofd. Nieuwsorganisaties publiceerden meerdere verhalen over Voller, die ze ook op Facebook deelden. En op deze posts werd een aantal reacties met allerlei aantijgingen over Voller achtergelaten.

Alleen Dylan is het niet eens met de publicaties omdat hij het ziet als laster. Hij begint een rechtszaak, niet tegen personen die reageren maar tegen de nieuwszender.
Weten hoe het is afgelopen?

We kennen het wel, zeker in deze tijd wanneer er meer en meer tegenstellingen zijn, we plaatsen een nieuwsbericht, misschien met een eigen mening er bij. De reacties liegen er soms niet om. Veelal denken we dan, gewoon de reacties verwijderen en we kunnen weer rustig verder en bezig met onze dagelijkse gang van zaken. Normale posts op de sociale kanalen en we gaan weer.

Dit bijhouden noemen we modereren. Voor velen van de lezers hier hoeft het nog geen probleem te zijn om dat te doen. Het aantal reacties vallen nog wel mee. Maar zijn het veel reacties omdat we iets los gemaakt hebben met onze post dan wordt het direct veel lastiger. Willen we het helemaal juist doen dan zullen we bij sommige reacties zelfs nog aan factchecking moet gaan doen. Want ja verwijderen wat toch waar blijkt te zijn doen we liever niet.

De vraag komt naar boven of we hier in Nederland en/of de EU ook mee te maken kunnen krijgen. Even enige uitleg.

EU rechtspraak

Hoe zijn de regels omtrent reacties opgebouwd als het gaat om het plaatsen van nieuws en het plaatsen van reacties.
ICT-jurist Arnold Engelfriet heeft bij een programma van de NOS ooit aangegeven dat het hier niet zo’n vaart zal lopen: “Europa heeft sinds 2000 regels die bepalen dat je niet aansprakelijk bent voor wat mensen op je site doen. Je hoeft pas in te grijpen als je op de hoogte bent gesteld en bent aansprakelijk als je nalaat de reactie te onderzoeken en die, indien nodig, weg te halen.”

Het enige wat wel op gaat is dat een (media)bedrijf bij beledigende reactie aangesproken kan worden op haar moderatieplicht. Want dat is en blijft wel van toepassing. Alleen dit roept natuurlijk direct vragen op. Waar houdt het recht op van vrijheid van meningsuiting en waar start de moderatieplicht? Alleen dat is al een flinke discussie waard. Iets waar een bedrijf op aangesproken kan worden.

Gevolgen?

Zal de uitspraak in Australië direct gevolgen hebben hier op het gebruik en plaatsen van nieuws op de sociale kanalen? Het zal zeker niet zo’n vaart lopen. De regels en wetgeving is duidelijk anders dan daar. Alleen er zal hier nu ook wat anders naar gekeken worden. Nieuwszenders kunnen er op aangesproken worden. Zeker wanneer het om artikelen gaat welke heftige reacties kunnen geven. En voldoen ze dan niet goed aan hun moderatieplicht dan kunnen er vreemde dingen gebeuren. Ook hier zou een rechter een uitspraak kunnen doen met verstrekkende gevolgen.

Moeten we nou zaken aanpassen en/of veranderen. Absoluut niet. Plaats gewoon jullie mooie en waardevolle posts. Ik zie er vele voorbijkomen waar ik blij van wordt en te zien aan de reacties anderen ook. Dus niets aan de hand. Maar er kan een moment komen dat er vreemde en/of vervelende reacties komen. Wees dan op je hoede en voldoe aan de moderatieplicht. Ooit voorgekomen? Voor zover ik heb kunnen achterhalen niet.
Wees alleen bewust van wat je post en welke reacties het kan losmaken en zeker in tijden als deze willen de reacties dan nog wel eens heftig zijn.

 

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.floranews.com
23-09-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2207PlantariumGroenDirekt


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS