donderdag 11 augustus 2022
FN TOP add 2208 NIMA Sierteelt Marketing Event

Snijgroen. Op de voorgrond of een achterblijver? #blog

Snijgroen. Op de voorgrond of een achterblijver? #blog

Even een mooi boeket kopen voor je partner bij de bloemist in het winkelcentrum. Waar letten we op? Het aantal bloemen, de kleur, het gebruikte snijgroen, de grootte? Of is toch de prijs het belangrijkst?
En dan komt nog naar voren “groen is hot”. Kijk maar eens naar de overwegend positieve markt voor groene planten. Nu toch het begrip groen aan de orde komt, hoe zit het eigenlijk met snijgroen? Letten we daar weleens op als we een mooi boeket kopen? Een ding is zeker; Het toevoegen van snijgroen kan een boeket heel erg verfraaien en er meer stemming aan geven. En ook meer waarde. Waar staan we eigenlijk met het begrip snijgroen? Zijn er trends te ontdekken en welke waarde heeft het eigenlijk in de sector. Welke kant gaat het op met snijgroen. Komt het meer naar de voorgrond of is en blijft het een achterblijver?

Snijgroen, steeds groter en breder

Herkennen we dit nog?

Evanthia blog asparagus

Asparagus plumosus 

Natuurlijk herkennen we het. Een stukje snijgroen. Duik maar eens in het verleden. Als we een bosje Freesia’s kochten, zat er bijna altijd een takje van dat snijgroen bij. Mooi of niet mooi, het hoorde er bij. Wordt het nog steeds gebruikt? Zeker weten. Maar inmiddels hebben we zoveel meer varianten in het snijgroen gekregen, dat de keuze soms lastig is.

Een van de grootste importeurs van snijgroen laat ons zien hoeveel er verkrijgbaar is in het snijgroen. Bekijk het assortiment maar eens en kijk je ogen uit aan wat er allemaal mogelijk is.
Ook via de sociale kanalen wordt er aandacht aan besteed. Op inspiratiemedium Pinterest is er genoeg over te vinden.
Van een enkel takje groen naar een volledig gespecialiseerde industrie binnen de sierteeltsector. Er is veel te doen in het land van snijgroen.

Waarom snijgroen gebruiken?

Is een mooi boeket met bloemen niet mooi genoeg meer? Natuurlijk blijft het fantastisch om te zien dat bloemen alleen al een mooi boeket kunnen vormen. Neem een aantal mooie Gerbera’s, het liefst in diverse kleuren, hoesje er omheen en we hebben een leuk en vrolijk uitziend bosje bloemen. Niet alleen de kleuren, maar ook de vormen die bloemen hebben, zijn mooi op zich. Neem deze Celosia, daar kan je toch een vaas mooi mee vullen?
Waarom dan toch snijgroen gebruiken? Om dat te begrijpen kijken we eerst naar wat achtergrond over het kopen van boeketten en bloemen.

Als we weten dat emoties een grote rol spelen bij onze aankopen, worden het aantal bloemen en de prijs misschien toch wel wat meer naar achteren gedrukt in ons brein. Kleur, vorm, unieke stijl, samenstelling en andere zaken spelen veel meer een rol dan de prijs. Ga maar eens bij jezelf na. Je staat in een bloemenwinkel. Je kijkt wat rond. Je hebt in gedachte om voor je vrienden een mooi boeket mee te nemen. Je oog valt constant op dat ene boeket. Waarom? Qua kleur, stijl, en andere zaken past het in het plaatje wat je in je hoofd hebt om mee te nemen. En let maar eens op, vaak zijn het boeketten en geen bos chrysanten of andere bloemen. Logisch want een boeket heeft toch wel iets meer uitstraling dan een bos rozen van 10 stuks in een hoesje. Houden we dan niet van alleen rozen? Natuurlijk houden we daar ook van, maar het voelt gewoon prettiger een mooi samengesteld boeket mee te nemen.

Dan komt toch weer het snijgroen naar voren. Alle soorten, maten vormen en kleuren worden in de samengestelde boeketten gebruikt. Niet alleen om het mooier te laten zijn maar soms ook gewoon om het op te vullen. Een mooi gevormd blad of een sierlijk blad geeft juist extra emotionele waarde aan een boeket. Neem wat extra kleuren die met een blad mee kunnen komen. Niet alleen de groentinten maar ook soms wit of geel of zelfs rode tinten. Een toevoeging van snijgroen maakt een boeket veelal aantrekkelijker. Kijk maar eens in een supermarkt. In een klein, vaak goedkoop, boeketje wordt wat groen verwerkt.
Bloemisten mogen een boeket graag met snijgroen mooier maken. Een zeer gevarieerd boeket met mooi snijgroen is niet lelijk. Zelfs worden er boeketten gemaakt volledig bestaand uit snijgroen.

Boeket van snijgroen van Adomex

Willen we het hier nog over smaak gaan hebben? Niet nodig toch? Of je het mooi of lelijk vindt, is geheel aan jou.

Assortiment aan snijgroen

Hebben we het over het assortiment aan snijgroen dan wordt dat steeds groter en groter. Er wordt steeds meer groen geïmporteerd. Maar ook wordt er in Nederland steeds meer snijgroen geteeld.
Een kas vol met Asparagus plumosus snijgroen ziet er toch nog altijd erg mooi uit. Maar neem ook eens een Monstera. Was het tot 25 jaar geleden eigenlijk alleen een potplant, we zien het steeds meer als ‘snijgroen’ geteeld worden. Bedrijven besteden er steeds meer aandacht aan om de groene planten die als snijgroen gebruikt kunnen worden extra onder de aandacht te brengen. Daar word je toch blij van!
Monstera bladeren kunnen natuurlijk erg mooi verwerkt worden in boeketten. Maar neem ook eens een Eucalyptus. Toch mooi dat we die goed kunnen zaaien en zelfs geur toe kunnen voegen aan een boeket. Sierlijke bladeren en dan een geurtje er bij. De emotie wordt dubbel aangesproken.

Binnen diverse veredelingsbedrijven zie je meer aandacht voor snijgroen. Steeds meer groene bladplanten kunnen ook geteeld worden voor het blad. Is de teelt dan ineens zoveel anders? Misschien in teeltbedden of in veel grotere potten, maar voor een teler hoeft er niet eens zoveel te veranderen. Die kan nog steeds op dezelfde manier telen en de kennis toepassen die er aanwezig is.

Zullen er meer en meer kwekers op overstappen? Dat blijft natuurlijk de vraag. Wat we wel zien, is dat het aantal bedrijven dat handelt in, en werkt met snijgroen aan het toenemen is. Dus de vraag zal gaan stijgen. Zal het altijd uit het buitenland komen? Dat zou kunnen, maar een mooie ontwikkeling zou zijn dat er hier in de Nederlandse kassen ook meer en meer snijgroen geteeld gaat worden. Kwekers zijn wel gewend om te wisselen qua teelt. Soms een logische stap en dan wordt er breed gekeken. Dus waarom dan geen snijgroen met een stijgende vraag…
Veelal is het ook een economische kwestie. Zeker nu groen in is, zullen vele bladplanten wat sneller in een pot belanden. Maar er is voor planten ook de mogelijkheid om als snijgroen te gebruiken. Hier een assortiment groene planten. Bedenk eens hoeveel er als snijgroen gebruikt kunnen worden.

Een greep uit snijgroen (Bron: https://twitter.com/hashtag/snijgroen)

Ontwikkelingen in het snijgroen

Niet alleen het assortiment is sterk in ontwikkeling maar ook andere zaken. Wordt er meer groen gebruikt dan in het verleden? Bloemisten gebruiken groen zeker meer dan voorheen. Groen is voor de bloemist zeker niet meer dat ene takje in het mooie boeket. Ze verfraaien de boeketten echt met meer kleuren groen en steeds meer diverse grassen, bladeren en/of ander groen. Zal dit toenemen? Kijkende naar de steeds meer kopende consument is dit wel te verwachten. Er worden nog steeds meer bloemen verkocht dan voorheen. Dus mogen we ervanuit gaan dat het snijgroen daarin ook meegenomen zal worden.

MVO is één van de onderwerpen die daarbij zeker aandacht nodig heeft, en ook krijgt.
Veel snijgroen wordt geïmporteerd uit tropische landen. Dat zijn landen waar soms anders met arbeid en andere zaken wordt omgegaan wordt als hier in Europa en zeker in Nederland. Dat vraagt aandacht van de sector en van individuele bedrijven. Deze bedrijven zullen steeds meer duidelijk moeten maken naar buiten toe hoe ze werken in Nederland, maar zeker ook op de productielocaties in de tropische landen. Gezamenlijkheid daarin is essentieel en belangrijk.
Maar ook van de handel en de verkopende partijen in de keten wordt wat verwacht. Hoe vaak zien we nog een Monstera-blad dat helemaal ondergespoten is met bladglans. Wat kunnen en willen we daar mee doen? Ook dat vraagt aandacht zeker in een wereld waarin de consument steeds kritischer aan het worden is.

Zal het gebruik van snijgroen toe blijven nemen? De verwachting is van wel. Je ziet ook al steeds meer bedrijven die zich puur gaan focussen op verhandelen van snijgroen. Maar ook binnen de veredeling en vermeerdering zie je die beweging. Steeds meer bedrijven nemen snijgroen echt op binnen hun assortiment.
Zelfs bij droogbloemen wordt al snijgroen gebruikt. Kan dat dan? Bedrijven richten zich daar steeds meer op door zelfs snijgroen zo te behandelen dat het ook in een droogbloemenboeket gebruikt kan worden. Een mooie ontwikkeling!

Laten we blijven genieten van mooie boeketten, bloemen en alles wat daaromheen zit. Het geven van een bos bloemen of een samengesteld boeket blijft iets moois. Kijk maar naar de blik van de ontvanger, die zegt vaak al genoeg. Veel plezier met bloemen met snijgroen.

Evanthia

Bron: www.floranews.com
21-09-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2205EvanthiaMattiola


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS