maandag 24 januari 2022
FN TOP add

Hebben jullie een goede banner? #blog

Hebben jullie een goede banner? #blog

Banners op een website. We herkennen ze wel. Kijk maar eens het platform waar dit blog staat. Ook daar kan je ze vinden. Banners vallen eigenlijk onder de naam display advertising. Het is een soort van kijkje naar jouw bedrijf, product of dienst. En natuurlijk is het een advertentie, want met het plaatsen van een banner wil het plaatsende bedrijf bereiken dat jij er op gaat klikken. En dat je dan uitkomt op een landingspagina of bij een andere actie. Maar waar voldoet een goede banner nu aan en wat kan je beter wel doen en wat niet? Hieronder een aantal punten om mee te nemen voordat je een volgende banner ergens gaat plaatsen.

Banner

Banners kennen we allemaal wel. Op veel websites, waaronder vooral nieuwssites, komen ze naar voren. Soms zelfs erg letterlijk. Als je ook maar even iets naar beneden scrollt komt er een pop-up banner tevoorschijn. Deze moet je vaak wegklikken voordat je verder kan. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar in zeker meer dan 99 procent van de gevallen vind ik ze erg irritant. En wat doe je dan, je klikt ze snel wel. Heeft dat gewerkt, ik betwijfel het sterk.

Banners staan vaak tussen de teksten en/of andere daarvoor bestemde plaatsen. Ook op deze website kan je zeker banners vinden.

Twee banners op de website van floranews.com

Een banner is een stukje inkomsten voor de website. Een advertentie vanuit een bedrijf, maar dan in digitale vorm. Je kan namelijk op een banner klikken en dan kom je ergens uit. Meestal is dat een website met meer informatie.
Maar gaan we zomaar klikken? Dat niet, er moet een goede Call To Action (CTA) in staan. Deze CTA is erg belangrijk. Het maakt of breekt een advertentie. In bovenstaand voorbeeld is de CTA “meer info” en een pijltje. Beide hebben zo hun effect. Komen we later nog even op terug.

Wat levert een banner nou op. Ten eerste aandacht voor je bedrijf en/of product of dienst. Maar wat erg belangrijk is, is de zogenaamde Click Trough Rate (CTR) oftewel hoe vaak wordt er daadwerkelijk op de banner geklikt zodat ze bij jouw eigen informatie uitkomen. Als bedrijf moet je ze dan vervolgens wel de juiste en heldere informatie geven, anders zijn ze ook direct weer weg van jouw website.
De gemiddelde CTR van een banner ligt op 0,14% voor Nederland. (bron: https://www.smartinsights.com/internet-advertising/internet-advertising-analytics/display-advertising-clickthrough-rates/)
Is dit laag of is dit hoog? Het is erg lastig aan te geven en zoals de achterliggende informatie vanuit de bron aangeeft kan het per sector zeer verschillend zijn. Maar een heel groot voordeel heeft deze digitale versie wel, je kan het meten en bijhouden.

Wat staat er in een goede banner?

Een logo is belangrijk. Een logo is een herkenningspunt. Je herkent er een bedrijf aan en dat is het eerste belangrijke. Het geeft een stukje vertrouwen.

Wat bied je aan? Omschrijf in een paar woorden wat je wil vertellen. Te veel tekst is zeker niet goed. Maar te weinig kan tot vragen leiden en dus mogelijk niet doorklikken.
Denk aan termen in advertenties zoals “korting”, “het komt er weer aan!”, “exclusief”. Het moet erg pakkend zijn en uitnodigend. Ondersteund door goed en mooi passend beeldmateriaal werkt vaak ook. Daarbij direct opgemerkt dat beelden ook behoorlijk kunnen afleiden van je korte boodschap, die daarmee dan dus niet meer overkomt. Even een voorbeeld uit een hele andere sector:

   De rechter foto lijkt een passende, maar zal te veel afleiden.

En dan de beroemde “call to action”, oftewel de CTA. Hoe stellen we die op, welke tekst en welke plaats? Bij grote webshops zoals een bol.com hebben ze hiervoor een speciale afdeling ingericht. Voor hen en voor hun bedrijven die willen verkopen via hun website is dit essentieel. Die knop waar men op moet klikken is zo belangrijk. Kleuren en contrast spelen mee. Wat zet je er in? Waar zet je het neer? Lettertype? Grootte van de button?
Denk er eens goed over na en doe wat interne proeven om te bepalen welke optie de meeste ‘clicks’ krijgt. Soms sta je versteld.

Voorbeeld van wat kleur en vorm kan doen

Heel belangrijk is ook de tekst die je gebruikt op de button. Gebruik nooit de tekst ‘klik hier’. Maak duidelijk wat er gebeurt, door specifiek te zijn. Bijvoorbeeld ‘download …’, ‘koop nu’, ‘korting krijgen’ etc. Let er ook op dat je een goed leesbaar lettertype gebruikt.

Dan kunnen we nog kiezen voor een bewegende banner of een statische banner, Statische banners vallen natuurlijk minder snel op maar de bewegende banner kan even de aandacht trekken en deze daarna weer kwijt zijn omdat het af kan leiden van de uiteindelijke CTA. Dus beweging werkt maar met mate en passend bij het geheel. Tussen een tekst werkt bewegend vaak beter dan bovenaan of onderaan een pagina.

Dan wil ik nog een ding noemen dat is de zogeheten clicktag. Dit is de link die achter de button of tekst zit waarop men moet klikken. Zorg er voor dat je kan achterhalen hoeveel mensen geklikt hebben en/of ze op de juiste plaats zijn gekomen. Check dat zeker want daarmee voorkom je veel onduidelijkheden. Wil je het helemaal in orde maken dan zet je in de clicktag een UTM code. Meer lezen over UTM code?

Een banner maken kost dus best wel wat denkwerk. Maak er ook werk van anders zal het nooit aan je doel voldoen. En mijn laatste tip is laat het zien aan en testen door anderen. Zij zijn misschien wel het uiteindelijke lezerspubliek.

 

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.floranews.com
12-08-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2112John


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS