zaterdag 25 september 2021
2109Evanthiavacature2 2105 Palletcentrale

Naktuinbouw breidt toetsing Xylella fastidiosa uit met tweede PCR-toets

Naktuinbouw breidt toetsing Xylella fastidiosa uit met tweede PCR-toets

Naktuinbouw heeft aan het toetsprotocol voor Xylella fastidiosa een tweede onafhankelijke PCR-toets toegevoegd. Met het toevoegen van de tweede PCR-toets van twee onafhankelijke stukjes wordt de kans op het missen van pathogeen kleiner. Ook als er verandering in een stukje DNA is. "Dit is getoetst in veertig verschillende waardplanten op zowel blad als twijgen en het werkt goed. De toets is daarmee robuuster zonder tijdsverlies", stelt Naktuinbouw.

De real-time PCR is een techniek om DNA op een snelle manier te vermeerderen. Dit gebeurt met behulp van pathogeen specifieke bouwstenen. De toename van het DNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of verdachte kolonies daadwerkelijk het pathogeen betreffen. Daarnaast zijn er minder gevaarlijke stoffen nodig om een uitslag te verkrijgen. Dit maakt deze techniek behalve sneller ook veiliger voor mens en milieu.

Xylella fastidiosa is een schadelijke bacterie voor ruim 300 plantensoorten. Zoals olijfbomen uit Zuid-Italië, oleander en lavendel uit het Zuid-Franse Corsica en druiven uit bijvoorbeeld Californië. Een uitbraak in Nederland kan grote economische gevolgen hebben voor de boomkwekers en de kwekers van vaste planten. Tot nu toe komt de bacterie niet voor bij planten in Nederland.


Leandra de Boef | 10-08-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS