dinsdag 19 oktober 2021
2110 SB Topbanner 2105 Palletcentrale

Zonnepanelen op waterbassins toekomst voor glastuinbouw?

Zonnepanelen op waterbassins toekomst voor glastuinbouw?

Zonnepanelen op water zouden weleens een uitkomst kunnen zijn voor veel sectoren, waaronder de glastuinbouw. De kassen kunnen een stuk zuiniger worden als het waterbassin wordt volgelegd met panelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat zonnepanelen op water tien tot vijfentwintig procent meer stroom op kunnen wekken dan die op land. Dit komt doordat het water de zonnepanelen koelt en de zon weerkaatst. Beide zijn gunstig voor een hogere elektriciteitsopbrengst.

Kees en Henk Verhage van kwekerij de Noordhoek in Kapelle hebben de stap gezet. Ze hebben het eerste systeem geïnstalleerd en zijn enthousiast. Er zijn in totaal 1031 zonnepanelen op het waterbassin gelegd, die genoeg energie opwekken om honderd huishoudens een jaar lang te voorzien van elektriciteit. De overtollige elektriciteit verkopen Kees en Henk terug aan het net. De panelen nemen geen extra ruitme in beslag, want de ruimte boven de bassins kunnen de kwekers op geen enkele andere manier benutten.

Verhage vertelt tegen Omroep Zeeland dat er in Zeeland wordt geëxperimenteerd met zonnepanelen op waterbassins vanwege de hoeveelheid wind in de provincie. "De bedrijven die dit systeem hebben bedacht wilden testen of het weerbestendig is en niet wegwaait bij windkracht tien. In Zeeland hebben we de meeste wind dus als de zonnepanelen hier blijven liggen, dan kunnen ze in heel Nederland op waterbassins worden geïnstalleerd", aldus Verhage tegen Omroep Zeeland.

Zeeland telt in totaal zeventig glastuinbouwbedrijven die streven naar een duurzame manier van energie opwekken. Volgens Frits van Dijkman van Glastuinbouw Nederland zou het echter voor velen van hen nog te vroeg zijn om te investeren in zonnepanelen op waterbassins. Vooral de overbelasting van het stroomnet zou hen nog weerhouden. Hierdoor kunnen ze de overtollige stroom niet terugleveren. "Geruchten gaan dat dit in 2025 wel het geval is en ik verwacht dan ook zeker dat dit systeem toekomst heeft", Van Dijkman tegen Omroep Zeeland

Bron: Omroep Zeeland

 


Leandra de Boef | 09-08-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2109Evanthia asparagus


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS