donderdag 11 augustus 2022
FN TOP add 2208 NIMA Sierteelt Marketing Event

Veredelen is meer dan... #blog

Veredelen is meer dan... #blog

Het begrip veredelen kennen we wel. Maar waar denken we aan als we het over veredelen hebben? Veelal komt naar boven: we willen het beter, mooier en misschien wel opvallender maken. Tegenwoordig komt er veel meer bij kijken. De eindklant, en waar mogelijk zelfs de consument, worden betrokken bij het veredelen. Dus niet alleen meer die veredelaar die in de kas met zijn kwastje staat te bestuiven. Maar meer en meer kijken naar waar zijn we naar op zoek en hoe gaan we dat realiseren. Iets wat in de gehele keten van waarde is en wat daarmee ook waarde van zichzelf heeft. Kortom veredelen is meer en meer verworden tot het samenvoegen van wensen in de gehele keten van zaadje tot plant in een huis.

Veredelen is een vakmanschap

Een voorbeeld van een veredelaar is Evanthia. Veredelen is tot veel meer geworden dan een veredelaar in een kas die bezig is met het bestuiven van diverse soorten en/of rassen om zo een hele mooie en unieke kleur te krijgen. Kruisen, kruisen en nog eens kruisen. Net zo lang totdat je iets moois gevonden hebt. Daar draait veredeling om.

Wat is belangrijk? De eerste volgende schakel in de keten. En die kennen we wel, het is de vermeerderaar of kweker. Zij moeten tevreden zijn met de nieuwe soorten en de kwaliteit. Voor het veredelen is erg veel kennis en inzicht nodig. Als je als veredelaar op zoek bent naar een soort met erg weinig uitval tijdens de teelt, moet je wel weten wat en waar je moet gaan zoeken. Anders kom je er echt niet en zal het proces heel lang duren.
Echte vakmensen zijn het, met heel veel kennis en kunde. Dat is iets wat zeker nog niet veranderd is.

Kijken door de gehele keten heen

Was het veredelen veel meer gericht op productie, resistentie en mooie en unieke kleuren. Komen daar tegenwoordig wel wat zaken extra bij. Hoe houdt een product zich tijdens transport? Hoe lang kan een product in een winkel staan zonder problemen? En hoe ervaart een consument het product? Spreekt de unieke eigenschap ze ook aan of niet.
Meerdere ketenpartijen zijn er dus bij betrokken. Nu veel meer dan vroeger. De diversiteit in wensen is veel ruimer dan voorheen. Dat zet het veredelen van, en in deze tijd, in een wat ander daglicht.

Er zijn supermarktketens die met speciale wensen komen, bijvoorbeeld voor een speciale bloem. Deze keten wil een bloem alleen voor zijn winkels en niet meer dan dat. Het nieuw te ontwikkelen product mag in geen andere winkel te koop zijn. Dat is nogal een wens denken we dan. Het komt echter vaker voor dan dat u denkt.
Kan een veredelaar daar wat mee? Dat kan een veredelaar zeker. Een goede veredelaar kent de markt en kent de keten. Dus die weet als geen ander wat er nodig is en hoe dat aangepakt zou kunnen worden. En willen ze meer samenwerken, dan kan dat ook. Dan gaat een goede veredelaar op zoek naar bijvoorbeeld 2 kwekers om de producten te kweken. Of wordt er als eerste contact gelegd met de exporteur, de vertrouwde leverancier.
Gebeurt dit in een periode van bijvoorbeeld 3 maanden? Nee, daar kan wel een hele tijd overheen gaan voordat het zo ver is en de unieke producten in het schap van de supermarkt staan. Maar laten we eerlijk zijn, de supermarkt kent zijn klanten vaak erg goed. Dus die weet wat zij willen hebben.

Veel blije klanten

Als het allemaal gelukt is en het unieke product klaar is, kan de kweker zijn werk als kweker doen. Hij weet dat zijn producten een gegarandeerde afzet hebben. De kweker kan mogelijk zelfs al van tevoren zijn prijs weten die hij ervoor gaat krijgen. En dan wordt het zeer zeker kostprijs plus.
De exporteur weet wat en wanneer hij iets krijgt en weet dat hij geen verkoop hoeft te realiseren. Deze verkoop naar zijn klant, de supermarkt, is al geregeld.

De supermarkt is blij, want die heeft zijn unieke product in de winkel staan en kan daar voor de winkel en in samenspraak met alle ketenpartners communicatie op los laten. Elke partner in de keten ondersteunt dit weer met een afgesproken vorm van communicatie. Zo komt het product meestal op een mooie en goede manier bij de consument. Een mooi product en, door de hele keten heen, goede en mooie communicatie. Kortom veel blije klanten. Er zijn mooie voorbeelden waarbij een hele keten betrokken wordt bij dit proces.

Veredelen is dus veel meer geworden tot ketenregie pakken en nemen. Veredelen met een doel dat verder gaat dan de eerstvolgende ketenpartner. Daarbij is de hele keten betrokken. Samen werken aan een mooie samenwerking. Om die keten alleen maar van die goede en mooie producten te voorzien die van elke partner in die keten een blije klant maakt. Dat is veredelen anno 2021 en waar veredelaars voor staan.

Bron: www.Floranews.com
28-07-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2207Flamingovacature


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS