zaterdag 25 september 2021
2109Evanthiavacature2 2105 Palletcentrale

Grondgebonden snijbloemen doen het goed op ErfGoedVloer

Grondgebonden snijbloemen doen het goed op ErfGoedVloer

Eerder bleek al in proeven dat chrysanten uitstekend groeien op de teeltvloer van het Moerkapelse bedrijf ErfGoed. Nu blijkt ook Lisianthus het erg goed te doen op de zogeheten ErfGoedVloer. Cock van Bommel, Business Development Manager bij de toeleverancier, liet onlangs het resultaat van de succesvolle proef zien aan kenners van de Lisianthusteelt. “Duidelijk is in ieder geval dat de teeltvloer een uitstekende basis biedt voor het kweken van snijbloemen”, bevestigt Van Bommel.

Kwekers die snijbloemen in de volle grond telen staan voor een aantal uitdagingen. De plantgezondheid, water- en milieuaspecten, verbruik van energie en de teeltoptimalisatie zijn er enkele van. Uit de recente proeven is volgens ErfGoed duidelijk geworden dat hun teeltvloer een prima antwoord geeft op deze uitdagingen.

Cock van Bommel: “Boven op de teeltvloer hebben wij een laag van ca. 20 cm grond aangebracht. Deze laag biedt een goede ondergrond om een gezond en weerbaar gewas te telen. Het beperkte grondvolume dat nodig is zorgt ervoor dat het energieverbruik afneemt (ontsmetting) en er minder biosimulanten nodig zijn.” Sander Vermeer van Van Iperen voegt daar aan toe: “Door de beperkte grondlaag is het teeltproces ook veel beter stuurbaar. Zeker op het gebied van bemesting en watergift.”

In de praktijkproef heeft ErfGoed geëxperimenteerd met verschillende grondsoorten. Daarbij is ook gebruikte grond van Lisianthus telers toegepast. Aan de proef werkten Delphy, Van Egmond Lisianthus, Deliflor, Industria, Van Iperen, Van der Knaap en Sygnify mee.

De ErfGoedVloer zorgt ook voor een interessant rendement voor de kweker. Een eenvoudig rekenmodel dat ErfGoed ontwikkelde in samenwerking met Delphy maakt duidelijk dat de investering snel is terugverdiend. Vooral de grote besparingen op energie, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen dragen bij aan een beter financieel plaatje. Volgens René Corsten van Delphy zorgen alleen al de besparingen in stoom- en droogstookkosten voor een interessant rendement.

Nu de proeven een positief resultaat hebben laten zien is ErfGoed er klaar voor om de teeltvloer aan te leggen bij Lisianthustelers. "Het bewijs is geleverd" zegt Van Bommel, "we zijn er klaar voor".


27-07-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS