zondag 25 juli 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Exportwaarde bloemen en planten door grens van 4 miljard

Exportwaarde bloemen en planten door grens van 4 miljard

De Nederlandse bloemen- en plantenexport heeft het eerste halfjaar van 2021 afgesloten met een record exportwaarde van 4,1 miljard euro. Dit heeft de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend gemaakt. 

De exportwaarde van snijbloemen steeg in de eerste helft van het jaar met 30 procent en die van planten met 24 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. De exportwaarde van snijbloemen kwam hiermee uit op ruim 2,4 miljard euro en die van planten op ruim 1,6 miljard euro. Vergelijken we de cijfers met de eerste helft van pre-coronajaar 2019, dan is er sprake van een totale groei van 16 procent. 

Vooral de maanden maart, april en mei 2021 lieten een enorm herstel zien ten opzichte van 2020, het jaar waarin de export in één klap wegviel door het uitbreken van de coronapandemie. De export over de maand juni was ongeveer gelijk aan die van 2020 en bedroeg ruim 578 miljoen euro.

De exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk stijgt ten opzichte van 2019. De exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk stijgt met ruim 30 procent ten opzichte van 2019, die naar Frankrijk met bijna 20 procent. De stijging van de exportwaarde naar Duitsland bedraagt 8,4 procent ten opzichte van 2019. De export naar Zuid-Europese landen herstelt goed ten opzichte van 2020.

“We zien gelukkig dat consumenten in Europa veel bloemen en planten kopen, maar we moeten ons wel realiseren dat er ook hoge kosten zijn die handelaren noodgedwongen door moeten rekenen in de verkoopprijs”, concludeert Matthijs Mesken, directeur van de VGB. "Denk aan luchtvrachtkosten, hoge inkoopprijzen en hoge kosten voor transport in het algemeen." Ook maakt Mesken zicht zorgen over de gevolgen van de Brexit. "Niet direct op dit moment, maar wel vanaf januari 2022, als alle bloemen en planten die naar het Verenigd Koninkrijk (VK) gaan gecontroleerd moeten worden. Dit brengt extra kosten met zich mee en dat baart ons zorgen. Het ziet er goed uit, maar we moeten wel goed op onze zaak blijven passen."

 

Leandra de Boef | 16-07-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2107WERKENBIJGGRS


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS