zondag 2 oktober 2022
FN TOP logo FN TOP add

2020, ondanks corona, een winstgevend jaar voor Horticoop

2020, ondanks corona, een winstgevend jaar voor Horticoop

Horticoop heeft boekjaar 2020, ondanks corona, afgesloten met een omzetstijging van circa 12 miljoen euro en een nettowinst van 3,6 miljoen euro. In 2019 was er nog sprake van een verlies van 1,7 miljoen euro. De jaarcijfers zijn vorige week vastgesteld tijdens de ledenvergadering. Ook de eerste helft van 2021 zou voor Horticoop financieel goed begonnen zijn. "De omzetten en resultaten bij de verschillende activiteiten ontwikkelen zich positief en liggen op plan. De verwachtingen voor 2021 zijn dan ook positief."

Met de omzetstijging van 12 miljoen euro steeg de geconsolideerde netto-omzet met 9,4 procent tot € 141,4 mln. Deze stijging was voor een belangrijk deel te danken aan de deelneming in het Amerikaanse Hort Americas, zo meldt Horticoop. Door de uitbreiding van het belang naar 67,5 procent eind 2019, werd de omzet van deze onderneming in 2020 voor het eerst meegeconsolideerd in de jaarcijfers. Daarnaast was er bij de omzetontwikkeling bij andere buitenlandse deelnemingen, vooral in Denemarken en Duitsland sprake van een sterke groei. Ook de omzetontwikkeling bij de Horticoop techniek- en winkelactiviteiten was positief.

Eind 2020 breidde Horticoop haar belang in Smartcoat uit van 80 procent naar 100 procent. Smartcoat produceert (vooral) innovatieve hightech coatings voor een optimaal kasklimaat. Mardenkro/ Redusystems en Sudlac zijn de belangrijkste merknamen Beide merken ontwikkelden zich positief.

Smartcoat

Het resultaat werd volgens Horticoop positief beïnvloed door de verkoopopbrengst van panden. Hiertegenover waren er ook extra eenmalige lasten in verband met de aan- en verkoop van activiteiten en het transitieproces van de organisatie.

Nieuwe invulling coöperatie

Horticoop heeft in 2020 grote stappen gezet op weg naar een nieuwe invulling van de coöperatie. "Vanwege schaalvergroting en professionalisering bij de leden, is de behoefte aan coöperatieve, bedrijfsmatige ondersteuning de afgelopen decennia geleidelijk afgenomen, maar ook veranderd. Voor Horticoop was dit aanleiding zich te gaan herbezinnen op de coöperatieve vorm." In het najaar van 2020 is besloten dat de coöperatie zich in de toekomst nog steeds richt op het vervullen van de behoeften van leden, maar niet meer primair via toelevering en service ter ondersteuning in hun bedrijfsactiviteiten.

Het primaire doel wordt verbreed: Horticoop richt zich op het belang van de leden, individueel en collectief als sector, in financiële, innovatieve en duurzame zin. Deze plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt.


Redactie Floranews | 07-07-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS