zondag 26 maart 2023
Nima Sierteelt Marketing Event topbanner Beurs agenda sierteelt

Royal Lemkes en Mandersloot testen vervoer planten per trein

Royal Lemkes en Mandersloot testen vervoer planten per trein

Afgelopen week hebben Royal Lemkes en vervoerder Mandersloot in samenwerking met GVT intermodal freightmanagement en VTG getest met het vervoer van planten per spoor. Hiervoor werd gebruik gemaakt van het R2L Platform van VTG om de niet kraanbare trailers op het spoor te zetten.

De trailer is vrijdagmiddag vertrokken vanaf Bleijswijk naar Railport Brabant in Tilburg. Daar is de trailer vrijdagavond op het spoor gezet en is zaterdagmiddag aangekomen op de Railterminal Rzepin in Polen. De betrouwbaarheid van de verbinding is op dit moment 99% en heeft een doorlooptijd is 14 uur. Dat betekent dat de verbinding uitermate geschikt is voor planten die vrijdag vertrekken en maandag vers in de winkel moeten liggen. VOlgens Lemkes zijn voor het interne proces geen tot weinig aanpassingen nodig. De modaliteitsverandering sluit naadloos aan bij het bestaande proces. Ook de eindklant is is volgens de plantenexporteur positief over deze duurzame en betrouwbare levering.

Het nog duurzamer transporteren van planten past helemaal bij de ambitie van Royal Lemkes en Mandersloot om in 2030 een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Voor de vervoerder zitten er daarnaast ook kansen aan om materieel en chauffeurs efficiënter in te zetten.

Zuinig zijn op de aarde

Ondanks dat planten de wereld mooier en groener maken, heeft de sierteeltsector op het gebied van duurzaamheid nog veel te doen. CO2-uitstoot, chemische middelen, plastic: het kan en moet beter. Royal Lemkes is één van de bedrijven in de sierteeltsector die daar met hun partners hard aan werkt. “We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn. Het is belangrijk dat we ketenpartners hebben die met ons meedenken richting een klimaatneutrale toekomst. Dit omvat zowel het duurzaam telen van planten, het productieproces, maar zeker ook het transport van onze planten naar klanten”, aldus Michiel van Veen, Director Supply Chain & Business Innovation bij Royal Lemkes. “Alleen samen kunnen we impact maken”.

Het bedrijf werkt als jaren samen met Mandersloot voor hun transport richting Polen. Het

verduurzamen van deze transport corridor betekent dat de prijs én de leadtime moeten kloppen en dat hun transport partner Mandersloot mee wil bewegen in deze modal shift. “Voor ons is duurzaamheid een steeds belangrijker wordend thema. Daarnaast is het vinden van voldoende chauffeurs voor onze internationale ritten een steeds grotere uitdaging, waarvoor deze spoorverbinding een uitstekend alternatief is. Het biedt ons en onze klanten flexibiliteit en een hoge betrouwbaarheid”, vertelt Ronald Mandersloot. Vooraf aan het transport heeft Mandersloot zelf een test uitgevoerd of hun trailer mee kon op het roadraillink (r2L) platform van VTG.

Joint Corridor Rotterdam - Polen

Deze testtrailer is een eerste fase in het onderzoek naar het opzetten van een Joint Corridor van Rotterdam naar Polen. Voor het opzetten van een betrouwbare lijnverbinding wordt samengewerkt met andere bloemen en planten verladers om ladingen te kunnen bundelen. Joint Corridors is een concept van het programma Off Road van de Topsector Logistiek. Het doel van dit programma is om betrokken partijen samen te laten werken aan het opschalen en optimaliseren van de verbinding en het aantal planten dat per spoor wordt vervoerd. Als onafhankelijke organisatie NewWays ZuidHolland, pakken wij de handschoen op om samen met de partijen meer verladers en logistieke dienstverleners te helpen de overstap te maken van weg naar spoor of water.

Voor Royal Lemkes is spoorvervoer niet helemaal nieuw. Door een onderzoek van een aantal Off-Road Runners, masterstudenten van Hogeschool Rotterdam, is het onderwerp
opnieuw op de kaart gezet wat heeft geleid tot deze eerste trailer per spoor naar Polen.


Leandra de Boef | 01-07-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS