zaterdag 25 september 2021
2109Evanthiavacature2 2105 Palletcentrale

HBA voert oud hout proef uit om snijhydrangeaseizoen te vervroegen

HBA voert oud hout proef uit om snijhydrangeaseizoen te vervroegen

Het is mogelijk om al in maart/ april snijhortensia bloemen op de markt te brengen. Dit blijkt uit de oud hout proef die HBA dit voorjaar uitvoerde. Uit de proef bleek dat de HBA rassen prima geschikt zijn om op oud hout bloemen te produceren. Eerder voerde HBA in het seizoen van 2020 ook al een topproef uit die gericht was op het later oogsten van snijhortensia’s. Uit de twee proeven blijkt dat het snijhortensia seizoen zowel aan de voorkant als aan de achterkant verlengt kan worden.

Voor de oud hout proef kweekte HBA vanaf eind januari een aantal snijhortensia-rassen op oud hout op in een gestookte kas van 17ᵒC. Tegelijkertijd werden deze rassen vorstvrij in een onverwarmde kas opgekweekt. Doel van de proef was om te testen of de planten in de verwarmde kas mooie bloemen op oud hout ontwikkelden. Kwekers kunnen deze snijhortensia’s dan al in maart/april aan de markt leveren.

De video die HBA van de proef maakte toont hoe de verschillende rassen zich ontwikkelden in de verwarmde en in de koude kas. De kleuren van de bloemen op oud hout van bijvoorbeeld Royal Parade uit de verwarmde kas gaan in week 21 al richting classic. Terwijl de bloemen op oud hout van dit ras in de koude kas in week 21 net goed zijn om te oogsten. Ook is te zien dat in de koude kas tussen de bloemen van Royal Parade op oud hout verse scheuten groeien. Deze verse scheuten zijn pas later in het seizoen klaar om te oogsten.

Eerder voerde HBA in het seizoen van 2020 een topproef uit gericht op het later oogsten van snijhortensia’s. Uit die proef bleek dat Royal Parade prima tot 1 april terug te knippen is en dat Royal King en Royal Palace tot wel 15 april terug te toppen te zijn. Door laat in het seizoen te toppen is het mogelijk om verse bloemen van deze soorten veel later te oogsten en daarmee het seizoen te verlengen. 


29-06-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS