woensdag 23 juni 2021
2105 Palletcentrale FN TOP add

Amigo Plant tekent voor aansluiting op warmtenet en breidt verder uit

Amigo Plant tekent voor aansluiting op warmtenet en breidt verder uit

Amigo Plant in glastuinbouwgebied Alton Heerhugowaard sluit voor de winter de vetplantkwekerij aan op het warmtenet van grondstoffen- en duurzaam energiebedrijf HVC. Amigo Plant en HVC tekenden de overeenkomst in aanwezigheid van Wethouder Monique Stam.

Stam feliciteert Amigo Plant met de nieuwbouw en met de duurzame warmtelevering. “De nieuwbouw brengt extra werkgelegenheid en modernisering in het gebied. De aansluiting van glastuinbouwbedrijven op het warmtenet helpt ons bij het bereiken van de ambitie om als gemeente in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn.”

foto: Rick Akkermans fotografie

“Door de aansluiting op het warmtenet van HVC en het bouwen van een warmtebuffertank van 2000m3 hebben we altijd voldoende duurzame warmte op voorraad om de kassen te verwarmen”, vertelt Gerard van Langen van Amigo Plant. “In 2020 kochten we de kwekerij van Sol Roses in Alton en bouwden deze om tot vetplantkwekerij. Deze locatie gaan we nu uitbreiden. Door aansluiting van de kwekerij op het warmtenet van HVC – in combinatie met onze eigen investering in een warmtebuffertank van 2.000m3 – kunnen we een groot deel van ons huidige gasverbruik verduurzamen. Ook sorteren we hiermee voor op duurzame verwarming van onze toekomstige nieuwbouw aan de overzijde van de weg. Deze plannen krijgen vanaf eind 2022 gestalte. Met de duurzame energievoorziening verlagen we onze CO2-footprint en zijn we klaar voor de toekomst”.

Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie HVC, is blij met de warmtelevering aan Amigo Plant. “In 2018 hebben we een forse investering gedaan in het doortrekken van het warmtenet naar het glastuinbouwgebied Alton. Dit in de verwachting dat we de komende jaren veel bedrijven gaan aansluiten en zo een substantiële bijdrage leveren aan de verduurzaming van de gemeente Heerhugowaard. Met de aansluiting van de twee vestigingen van NH Paprika, de vestiging van Gootjes AllPlant en de nieuwe vestiging van Amigo Plant wordt samen jaarlijks 5,5 miljoen kuub aardgas bespaard en zo’n 9,9 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen. Met onze investering in deze aansluiting verwachten we komende jaren nog meer warmte te kunnen leveren ten behoeve van de volgende nieuwbouwplannen. De werkzaamheden betreffen de aanleg van circa 300 meter warmtenet en de installatie van een warmtewisselaar.”

Van Langen is blij met de ondersteuning die hij heeft gekregen van gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN. Gerard van Langen: “Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft ons onder meer geholpen bij het berekenen van de warmtebehoefte. Zo konden we snel tot overeenstemming komen met HVC.”


Redactie Floranews | 21-05-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS