woensdag 23 juni 2021
2105 Palletcentrale FN TOP add

Boomkwekerijsector bundelt krachten in project rond quarantaine-organismen

Boomkwekerijsector bundelt krachten in project rond quarantaine-organismen

De LTO vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen, Anthos, Naktuinbouw en organisaties van boomkwekers in de regio’s Opheusden, Zundert, Boskoop en Horst aan de Maas, werken samen in een project rond quarantaine-organismen. Het gezamenlijke doel is om het risicobewustzijn over quarantaine-organismen tijdens handel en import bij boomkwekers te verhogen.

Er zijn veel verschillende Q-organismen die een bedreiging kunnen vormen voor de boomkwekerijsector, waaronder Xylella fastidiosa. Daarnaast zijn er nog meer gevaren zoals bijvoorbeeld de uitheemse schorskevers die de NVWA laatst in kassen heeft aangetroffen en nu een bepaalde luis die met kerstbomen is meegelift naar Zuid-Europa en daar de Romeinse pijnboom (Pinus pinea) bedreigt.

"De gevolgen bij een vondst of een uitbraak van een Q-organisme kunnen groot zijn. Door het bewustzijn bij kwekers te verhogen, hopen we het risico te verlagen", aldus de LTO vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen.

Tijdens het project wordt de website fytocompass.nl beter geschikt gemaakt voor quarantaine-organismen die specifiek de boomkwekerijsector kunnen raken. De projectpartners besteden veel aandacht aan kennisverspreiding. Dat gebeurt in eerste instantie onder boomkwekers, maar het doel is om ook andere importerende organisaties zoals tuincentra beter bewust te maken van de risico's.

FytoCompass.nl biedt ondernemers in de land- en tuinbouw informatie over ziekten en plagen. Op de site staan ook vragenlijsten waarmee fytosanitaire risico’s in kaart worden gebracht. De website is een initiatief van land- en tuinbouworganisaties en is mede mogelijk gemaakt is door het ministerie van LNV. 

Bron: LTO vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen. Foto: NVWA


20-05-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2106SunflowerEvanthia


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS