zondag 13 juni 2021
2106EvanthiaOnTour 2105 Palletcentrale

Floridata brengt maandelijkse Nederlandse (groot)handelswaarde in kaart

Floridata brengt maandelijkse Nederlandse (groot)handelswaarde in kaart

Floridata is op verzoek van haar deelnemers, VGB en Bloemenbureau Holland gestart met het in kaart brengen van de maandelijkse (groot)handelswaarde van bloemen en planten die in Nederland blijven. Het grootste deel van de Nederlandse bloemen- en plantenhandel heeft een buitenlandse bestemming, maar hoeveel blijft er jaarlijks aan groothandelswaarde in eigen land blijft en komt vervolgens via diverse detailhandelskanalen bij de Nederlandse consument terecht?

Floridata heeft nu het eerste marktrapport opgeleverd dat inzicht biedt in de maandelijkse fluctuering van de afzet van bloemen en planten in Nederland, onder andere ten gevolge van de coronamaatregelen. Ook wordt in het rapport een duidelijker beeld gevormd over de verhouding tussen de ontwikkeling van de Nederlandse groothandelswaarde en de exportontwikkelingen. De Nederlandse handelswaarde is uitgesplitst naar snijbloemen en pot- en tuinplanten, vanaf januari 2017 tot en met december 2020. Het rapport wordt jaarlijks geupdate en ter beschikking gesteld aan de deelnemers en partners van Floridata via de Floridata portal. VGB en Bloemenbureau Holland kunnen de rapport alleen intern raadplegen. 

28.000 Nederlandse debiteuren

Het betaalgedrag van 166.000 debiteuren wereldwijd wordt door Floridata gemonitord. Hieronder zijn 28.000 Nederlandse debiteuren. “Afgelopen maanden zijn wij bezig geweest met het uitfilteren van de overgeheven handel”, vertelt Kees Vink, business data analist bij Floridata. Hierdoor hebben we een zuiver beeld gekregen van de (groot)handelsomzet die bestemd is voor afnemers van bloemen en planten die bij de Nederlandse consument terecht komen via supermarkten, bouwmarkten, bloemisten, hoveniers, markt/straat handelaren, handelskwekers en e-tailers.

Peiljaar 2018

Floridata heeft voor het rapport 2018 als peiljaar genomen en daarmee voorwaarts en achterwaarts gecalculeerd. Het onderzoeksrapport ‘Landen Analyse Nederland’ van BureauSierteelt (destijds in opdracht van Productschap Tuinbouw) is hét fundament als basis voor een zo optimaal mogelijke schatting van de Nederlandse consumptiewaarde van snijbloemen en pot- en tuinplanten, de groothandel- en detailhandelsmarge. De schatting strookt met uitspraken van Royal FloraHolland en Rabobank; namelijk dat de exportwaarde van € 6,2 miljard onderdeel uitmaakt van de totale groothandelsomzet van € 7 miljard.

De totale (groot)handelswaarde van bloemen en planten, inclusief Nederland, bedroeg in 2020 € 6,95 miljard. Dat is een afname van 3,2 procent ten opzichte van het recordjaar 2019. “De groothandelswaarde in Nederland heeft minder te lijden gehad onder de coronacrisis dan andere afzetlanden”, concludeert manager Wesley van den Berg van Floridata.


Redactie Floranews | 20-05-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2106SunflowerEvanthia


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS