dinsdag 29 november 2022
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Landgard en Modiform lanceren nieuw retoursysteem transporttrays in Duitsland

Landgard en Modiform lanceren nieuw retoursysteem transporttrays in Duitsland

Modiform en Landgard bevorderen beiden het recyclen van transporttrays van planten. Landgard heeft hiervoor in enkele Duitse bouwmarktketens een retoursysteem opgezet voor gebruikte trays, die vervolgens door Modiform gerecycled worden.

TrayC is een open circulair systeem van Landgard waaronder vijf verschillende traymodellen vallen in het formaat 56x31 cm geselecteerd voor kweekpotten van 9 tot 13 cm. De trays worden zo ontwikkeld, geproduceerd en teruggehaald voor recycling, dat de materialenkringloop gesloten blijft. 

Centraal inzamelpunt

Het idee achter de nieuwe transportverpakking is gebaseerd op de ontwikkeling van materialenkringlopen met recycling in plaats van lineaire processen die de vernietiging van materialen als een duidelijk gedefinieerd einde van eenmalig gebruik hebben. Daarom omvat de traycyclus ook het retourtransport van de trays naar een centraal inzamelpunt, waar de trays worden gesorteerd en klaargemaakt voor hergebruik of defecte trays als ongemengd polystyreen in de recyclekringloop worden gebracht. Dit proces is de voorwaarde om de ongemengde PS trays te kunnen recyclen en opnieuw in de materialenkringloop te brengen in de vorm van nieuwe trays van recyclaat.

Vier pijlers

De ontwikkeling van het kringloopsysteem maakt deel uit van Landgards bedrijfsbrede duurzaamheidsstrategie met de vier pijlers ‘Groene Producten’, ‘Klimaat, Energie en Milieu’, ‘Medewerkers’ en ‘Maatschappij’. In het kader van deze strategie werkt de afzetcoöperatie sinds 2015 samen met de deelnemende bedrijven om duurzame commitment om te zetten in een concrete praktijk die wordt nageleefd.

Horst Vier, afdelingsmanager tuinbouwartikelen Landgard: "Landgard is heel blij dat Modiform heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van TrayC en als belangrijke bouwsteen deelneemt aan het open circulaire systeem. Het terughalen en recyclen van de gebruikte trays door Modiform was een belangrijke voorwaarde om dit project op te starten. Door standaardisatie in trays creëren we een monostroom van gebruikt materiaal en dit bevordert het recycleproces. Wij zijn blij dat dit goed geborgd is". Bovendien wordt een deel van de gebruikte trays die schoon en intact zijn, uitgesorteerd en ter beschikking gesteld aan de kwekers voor hergebruik. In een later stadium wordt het systeem TrayC uitgebreid en gaan er meer bouwmarkten maar ook andere handelspartners deelnemen aan het project.

Closed Loop Commitment

Elke TrayC tray is herkenbaar aan het speciale logo en de zwarte kleur aan de onderkant met cool grey aan de bovenkant. De trays zijn uniform en zeer goed stapelbaar en dit maakt het inzamelen en sorteren heel laagdrempelig. Door het gebruiken van TrayC ondernemen kwekers automatisch duurzamer en dragen ze bij aan een groot circulair systeem.

"TrayC is een mooi voorbeeld van onze Closed Loop Commitment, waarbij we samenwerken met de hele tuinbouwketen om de materialenkringloop te sluiten. We zijn er trots op dat we de trays produceren en recyclen en dat de kringloop nu volledig gesloten is", vertelt John van der Maarel, Sales Director Modiform.

Leandra de Boef | 12-05-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS