zondag 25 juli 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Intratuin en Milieu Centraal zetten in op natuurlijke efficiŽnte bestrijding

Intratuin en Milieu Centraal zetten in op natuurlijke efficiŽnte bestrijding

Als het aan Intratuin en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ligt stappen consumenten dit jaar massaal over naar het voorkomen van tuinplagen en naar natuurlijke, efficiënte bestrijdingswijzen, zoals haakvormige voegenkrabbers, koffiedrab en kokend water. Als deelnemer aan de campagne Beter Bestrijden geeft de tuincentrumketen ook verschillende makkelijk toepasbare biodiversiteitsvriendelijke bestrijdingstips (zie onderaan dit artikel). Ook lanceerde de groenspecialist onlangs een biodiversiteitsdashboard, dat inzicht geeft in de positieve impact die we samen op de natuur maken door onze tuinen stukje bij beetje te vergroenen. Zo hebben, volgens dit dashboard, bijvoorbeeld al meer dan 925.440 beestjes onderdak gekregen.

Het draait ook in de tuin eigenlijk allemaal om balans, een natuurlijke balans wel te verstaan. Dieren en insecten, onkruid en groene aanslag horen bij de natuur, dus ook bij een tuin, maar op een plaag zit niemand te wachten. Dit kan je voorkomen door het ecosysteem in je tuin in evenwicht te houden. Dit betekent dat je veel aandacht besteedt aan biodiversiteit en allerlei verschillende diersoorten.

Wie ervoor zorgt dat de tuin een fijne omgeving is voor vlinders en bijen, vogels en egels en maar kikkers en padden, zal bijvoorbeeld niet snel last hebben van slakken. Ook is het goed om te bendenken dat een té opgeruimde tuin geen schuilruimte biedt aan dieren en daardoor geen goede natuurlijke balans zal hebben. Al het leven in de tuin houdt elkaar in evenwicht, zo voorkom je plagen en overlast.

Wie toch last heeft van een tuinplaag kan volgens Intratuin en Beter Bestrijden het beste kiezen voor natuurlijke bestrijding. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn slechts (tijdelijke) bestrijding en nemen de oorzaak niet weg. Ook zijn ze schadelijk voor mens, milieu en dier! "Het voorkomen en natuurlijk bestrijden van tuinplagen is veel effectiever, omdat je de oorzaak aanpakt. Dus, doe het milieu, jezelf en je tuin wel het grootste plezier. Het is tenslotte je leefomgeving en daar wil je zo fijn en zo gezond mogelijk van genieten."

Hieronder de biodiversiteitsvriendelijke bestrijdingstips van Intratuin en Beter Bestrijden voor een tuin in balans:

Leve de wildernis | Tegels eruit, planten er in
Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin. Dat is een misverstand. Te veel tegels is juist meer werk: op ongebruikte stukken terras krijg je sneller last van groene aanslag en onkruid! Het meest onderhoudsvriendelijk is een tuin met slimme bodembedekkers, want dan is er simpelweg geen plek voor onkruid. Deze groene tapijtjes zijn tevens goed voor de biodiversiteit en voor leefruimte van kleine beestjes. Een win-win, dus! Heb je wel bestrating? Bezem dit dan regelmatig – zo voorkom je groene aanslag en onkruid. Verschijnt er toch nog groene aanslag? Bestrijd dit dan met hand en vijand zoals handmatig schoffelen en wieden, warmte of waterkracht. Gelijk een goede work-out!

Keep your distance | Houd slakken op afstand
Bescherm je jonge planten tegen slakken, door bijvoorbeeld een barrière van fijngemaakte eierschalen of zaagsel te maken. Strooi deze materialen in een rand van ongeveer 5 cm breed rondom de plant – de slak zal hier niet graag doorheen kruipen. Liever een volledig plantaardige oplossing? Plant dan sterk geurende kruiden, zoals rozemarijn, tijm, knoflook en salie, tussen je jonge planten. Et voilà, de slakken houden spontaan afstand!

Let the river in | Maak ruimte voor een (mini)vijver
Iets waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt bij het voorkomen van een slakkenplaag is het aanleggen van een vijver. Kikkers en padden vinden slakken namelijk een héél smakelijk hapje! En het hoeft écht niet gelijk een enorme plas water te zijn die je halve tuin in beslag neemt. Een grote plantenbak of kleine vijverbak is al groot genoeg – graaf deze in, gebruik wat waterplantjes en maak het water met een helling of stenen bereikbaar voor kikkers en padden. Ook egels zullen je dankbaar zijn – zij kunnen goed zwemmen, gebruiken vijvers als drinkbak én smullen van slakken! Past er geen vijver in je tuin? Je kunt egels ook eenvoudig toegang bieden tot de tuin met bijvoorbeeld een haag of gat in de schutting.

Begin bij de basis | Oplossingen tegen onkruid
Heb jij ook geen zin om wekelijks op de knieën met een voegenkrabber in de tuin aan de slag te gaan? Ontneem onkruid dan de kans om door je terras of pad te groeien! Deze methode kan je toepassen bij het aanleggen van nieuwe bestrating. Egaliseer eerst de ondergrond en maak vervolgens gebruik van een (biologisch afbreekbaar) anti-worteldoek. De naam zegt het al: dit gaat wortelen tegen, zodat er geen gras of onkruid doorheen kan groeien. Wanneer de tegels zijn aangelegd is het een goed idee om er regelmatig met voegzand overheen te gaan. Zo krijgt onkruid weinig tot geen kans!

Er is altijd wel een manier | Wees welkom, natuurlijke vijanden
Voorkom een slakkenplaag op de meest milieuvriendelijke manier door het ecosysteem in je tuin in evenwicht te houden. Dit betekent dat je veel aandacht besteed aan biodiversiteit en allerlei verschillende diersoorten. Zorg dat jouw tuin een fijne omgeving is voor vlinders en bijen, vogels en egels, maar ook padden en kikkers – de meeste van deze dieren zijn dol op slakken. Vooral belangrijk om te onthouden: een té opgeruimde tuin biedt geen schuilruimte aan dieren en zal daardoor geen goede natuurlijke balans hebben. Al het leven in je tuin houdt elkaar in evenwicht, zo voorkom je plagen en overlast!
 


Leandra de Boef | 07-05-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2107CelosiaEvanthia


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS