maandag 27 september 2021
2109Evanthiavacature2 2105 Palletcentrale

Twitter Spaces, wat kunnen we mee? #blog

Twitter Spaces, wat kunnen we mee? #blog

Ik heb al eerder verteld over de app Clubhouse. De app waarmee je op een sociaal kanaal gesprekken en discussies kan voeren in real time. Je kan het hier teruglezen. Sinds deze week heeft Twitter voor een groot aantal gebruikers een variant op deze app in het leven geroepen, te weten Twitter Spaces. In dit blog ga ik in op wat we daar nou mee kunnen en hoe het in elkaar zit.

Platte tekst

Twitter kennen we als een microblog. In minder dan 280 leestekens kan je je punt maken. Alleen het is en blijft platte, geschreven tekst. Natuurlijk kan je de tekst door gebruik van bepaalde woorden iets meer emotie meegeven maar het is en blijft platte tekst. Tekst is en kan erg mooi zijn, maar het zien of horen van iemand doet veel meer. Ook weten we dat een discussie of echt gesprek voeren over iets veel meer impact heeft dan een platte tekst. Vergelijk het maar eens een interview voor de radio met een artikel in de krant. Uit de gesproken woorden komt vaak veel meer kracht en diepgang. En dan natuurlijk nog het kunnen reageren. Op Twitter zelf kunnen we ook snel reageren maar het intikken, zeker op je mobiel, gaat niet altijd even snel. Praten en reageren op elkaar gaat vele malen sneller.
Een platform daarvoor was er tot voorkort eigenlijk nog niet. De meeste sociale platformen bestaan puur uit platte tekst en/of foto’s met een korte tekst. Bewegende beelden kunnen en zijn er ook maar het reageren is en blijft plat. Tot voor kort dus...

Het nieuwe sociale

Een tijdje geleden werd Clubhouse geïntroduceerd en het groeide snel. Deze nieuwe vorm van sociale media is gebaseerd op gesprekken en discussie. Maar dan niet via tekst maar als het ware in real life. Clubhouse is alleen nog voor IOS-gebruikers en dus zag Twitter zijn kans schoon en dook er ook in. Afgelopen week werd Twitter Spaces geïntroduceerd voor mensen met meer dan 600 volgers.
Op Android World wordt Twitter Spaces als volgt omschreven: “Spaces zijn voor kleine en intieme gesprekken met slechts een paar anderen, of voor grote discussies over wat zich op dit moment ontvouwt met duizenden luisteraars.”
Hoe ga je deelnemer of een ‘Space’ starten? Als je naar de Twitterapplicatie gaat op je telefoon dan zie je boven de tijdlijn de zogenaamde Fleets staan.

Figuur 1: Fleets boven de timeline met Spaces zichtbaar

Indien een Fleet paars is heeft deze persoon, in de afbeelding hierboven Jess en Vera, een ‘Space’ aangemaakt. Klik maar eens op je eigen Fleet en je kan een ‘Space’ starten. Dit kan ook door wat langer op de ‘opstellen’ knop te drukken. Dan kan je je eigen ‘Space’ starten.
Het meedoen aan een ‘Space’ kan iedereen. Dus ook mensen die jou niet volgen op Twitter kunnen aan een door jou gestart gesprek meedoen en/of meeluisteren. Tot 11 mensen kunnen meedoen in het gesprek en de anderen kunnen dan nog alleen luisteren.

Jij bepaalt

Als organisator van een ‘Space’ kan jij bepalen wie er in het gesprek zit en mee kan praten. Je kan ze redelijk eenvoudig uitnodigen. Kunnen luisteraars dan helemaal niet meedoen? Een luisteraar kan je een verzoek sturen om mee te praten. Maar jij bepaalt als organisator of dat gebeurt of niet.
Let wel even op. Als organisator van een gesprek staat de microfoon eerst uit. Jij bepaalt daarmee wanneer een gesprek start. Je kan dan gewoon drukken op ‘Begin jouw Space’.
Een beschrijving toevoegen is ook wel een mooie optie. Hiermee kan je mensen vooraf wijzen op het aankomende gesprek. Dat maakt het des te meer uitnodigend en vindbaar.
Lees hier meer over het gebruik.

Wat kan je er mee?

Heeft het waarde? Dat kan jij alleen als organisator bepalen. Ik kan mij alleen wel een aantal zaken en gelegenheden voorstellen waarbij het interessant en pakkend kan zijn. Er zijn altijd wel ontwikkelingen waarover gepraat kan worden. Soms doe je dat toch liever via een gesprek dan via tweets of andere posts op de sociale kanalen.
Je wilt iets nieuws introduceren. Je praat er over met een paar specialisten via een ‘Space’ anderen horen dat en geven het misschien door of nodigen anderen uit om ook eens mee te luisteren. Zo kan je een introductie vanuit meerdere kanten belichten.
Maar denk ook eens een soort van vragenuurtje. Je snijdt een onderwerp aan en laat anderen toch af en toe wat vragen aan de aanwezige specialisten.
Je wilt iets nieuws ontwikkelen. Via een ‘Space’ zou je meerdere mensen kunnen vragen wat zij ervan vinden en hoe zij het zien. Misschien geven ze waardevolle tips.
Of gewoon onderling eens wat (teelt)informatie uitwisselen.

Kortom vele mogelijkheden bij ‘Spaces’. Mijn tip, ga er zeker eens naar kijken en luisteren. Vraag maar aan de bezoekers van Clubhouse, waarde heeft het zeker. Je hoort soms toch verrassende dingen en het is weer eens wat anders dan een tijdje achtereen op diverse sociale kanalen alleen maar gaan lezen.
Ik ben benieuwd naar jullie reactie op deze ontwikkeling. En wie weet misschien zetten we hier wel eens een ‘Space’ over op.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.floranews.com
06-05-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS