zondag 25 juli 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Meer dan 700 zonnepanelen op kassen Haarlemmer Kweektuin

Meer dan 700 zonnepanelen op kassen Haarlemmer Kweektuin

Op de kassen van de Haarlemmer Kweektuin liggen sinds deze maand meer dan 700 zonnepanelen. Het collectieve zonnestroomdak is bedoeld voor huishoudens die geen zonnepanelen op hun eigen dak kwijt kunnen. De zonnepanelen zijn samen goed voor een vermogen van 224.000 Wp.

In de venlo kassen is het glas vervangen voor 476 zonnepanelen waarbij de zonnecellen in het glas geïntegreerd zijn en de panelen in de bestaande dekroeden zijn geplaatst. Op de breedkapper zal het overige deel van de zonnepanelen op de zuidzijde worden geplaatst. Het legplan optimaliseert de schaduwwerking: zon op het kweekgoed en de orangerie en schaduw op werkplekken van NME. Hiermee zet de stichting Haarlemmer Kweektuin een goede stap naar de duurzame toekomst.

"De mogelijkheden voor het plaatsen zonnepanelen op kassen of bedrijfsruimtes zijn enorm. Deze vaak onbenutte oppervlakken van een inpakruimte of corridor kunnen met kleine aanpassingen worden omgetoverd tot een geïntegreerd zonne-energie installatie", vertelt TST BV. "Ook gaan de ontwikkelingen in deze type zonnepanelen razendsnel waardoor de mogelijkheden steeds uitgebreider worden."

De panelen zijn gerealiseerd door de gemeente Haarlem, energiecoöperatie KweekZon en TST BV en zijn geleverd door Royal Brinkman. De installatie is uitvoerig besproken en tot in de puntjes uitgewerkt omdat er naast het vele publiek wat dit stadspark trekt, ook 12 organisaties gevestigd zijn. Er is gekozen voor in glas verwerkte zonnepanelen omdat deze geïnstalleerd kunnen worden met relatief weinig aanpassingen. "Met inmiddels een aantal gerealiseerde projecten en een aantal installaties op de planning is er een aparte tak binnen ons bedrijf (Horti Solar Solutions) zich gaan richten op deze duurzame tuinbouwprojecten met betrekking tot zonne-energie waarbij Royal Brinkman ons zal bijstaan op gebied van levering en technische installatie", vertelt TST.


Leandra de Boef | 29-04-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2107WERKENBIJGGRS


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS