woensdag 12 mei 2021
FN TOP logo FN TOP add

EU laat Nederlandse landbouwkennis van wereldtop verwelken

EU laat Nederlandse landbouwkennis van wereldtop verwelken

Nederland raakt met nieuwe landbouwtechnieken steeds verder achterop bij China en de Verenigde Staten. Kennis van biotechnologie vertaalt zich nog te weinig in bedrijvigheid en innovaties voor een duurzame landbouw, stelt Annemiek Verkamman, directeur van HollandBIO naar aanleidng van het onlangs verschenen artikel Nederland raakt met nieuwe landbouwtechnieken achter op China. Zo hebben we in Wageningen de beste landbouwuniversiteit ter wereld in huis, en plukken we daar volgens Verkamman niet alle vruchten van. "Dat komt door de verstikkende Europese wet- en regelgeving op genetische modificatie."

Verkamman wil met HollandBIO ruim baan voor innovaties uit biotechnologie die de grote uitdagingen van deze tijd kunnen helpen oplossen. Bijvoorbeeld door gewassen die minder beschermingsmiddelen of grondstoffen nodig hebben, of die zelfs beter bestand zijn tegen een veranderend klimaat. HollandBIO vertegenwoordigt en verbindt life sciences bedrijven in Nederland. Samen werken ze aan hun toekomstideaal: een maatschappij waarin biotechnologie maximaal bijdraagt aan gezondheid, duurzaamheid en economische groei.

Doordat de Europese wet- en regelgeving achterhaald is, kunnen biotechnologiebedrijven die moderne technieken als CRISPR-Cas gebruiken voor het ontwikkelen van betere gewassen, deze innovaties nu niet in de Nederland en Europese supermarktschappen krijgen. "Het doorlopen van die regels duurt op dit moment ontzettend lang. Bovendien zijn er veel onzekerheden, met extra kosten tot gevolg. Bedrijven kunnen dus in Europa onvoldoende werk maken van moderne veredeling. Onderzoek en ontwikkeling van toepassingen uit moderne veredeling zullen verwelken, terwijl zij elders in de wereld floreren", legt Verkamman uit.

"We kunnen het ons in Europa en vooral ook in Nederland niet veroorloven om ons de kaas van het brood te laten eten", vervolgt ze. "Zeker in het licht van de doelstellingen op duurzaamheid, klimaat en voeding die de wereldwijde Sustainable Development Goals en de Europese Farm to Fork-strategie stellen."

Volgens Verkamman hebben we in ons land alle ingrediënten in huis voor een rol van betekenis met excellente landbouwwetenschap, een toonaangevend voedselcluster rond Wageningen en innovatieve veredelaars, biotechnologiebedrijven, boeren en telers. HollandBIO vindt dan ook dat de Europese Commissie, die eind deze maand een oordeel velt over de huidige wet- en regelgeving, het potentieel van deze sleuteltechnologie moet ontgrendelen. "Zo nemen we de drempels weg voor innovaties uit biotechnologie die mens, dier en planeet vooruit helpen."


Redactie Floranews | 26-04-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS