dinsdag 22 juni 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

FloraHolland beperkt verlies over 2020 tot 5,8 miljoen

FloraHolland beperkt verlies over 2020 tot 5,8 miljoen

Royal FloraHolland heeft over het jaar 2020 een verlies geleden van 5,8 miljoen euro. Een veel minder groot verlies dan de tientallen miljoenen die de veiling door corona vreesde. De omzet daalde in 2020 maar met 2,9 procent. Dit blijkt uit het jaarverslag 2020 dat op vrijdag 23 april 2021 is gepubliceerd. De veiling verwacht de komende jaren breakeven te draaien.

Er werden in 2020 11,4 miljard bloemen en planten verhandeld. Een daling van 7,8 procent ten opzichte van 2019. De prijzen waren echter 5,3 procent hoger, waardoor de productomzet met slechts 2,9 procent daalde tot een bedrag van EUR 4,6 miljard. De lagere productomzet is vooral toe te schrijven aan de vraaguitval in de periode half maart tot half mei, zo meldt de veiling. Deze lagere aanvoer leidde er wel toe dat de opbrengsten uit dienstverlening voor FloraHolland achterbleven. 

"Niet eerder in de lange geschiedenis van onze coöperatie bleven van de ene op de andere dag zo veel bloemen en planten onverkocht. Met vereende krachten hebben we als eerste en bijna enige sector een Noodfonds weten te realiseren. Dit vangnet heeft ervoor gezorgd dat kwekers en kopers vooruit konden blijven kijken. Onze sector heeft zich vorig jaar van zijn allerbeste kant laten zien. Ik ben dan ook enorm trots op de grote veerkracht die de sector en onze coöperatie hebben getoond”, aldus CEO Steven van Schilfgaarde.

De dramatische terugval van de internationale vraag in maart en april 2020 zorgde voor veel onzekerheid onder leden van de coöperatie. CFO David van Mechelen: “In 2020 is iedereen in de sector geconfronteerd met uitdagende marktomstandigheden. De impact van corona heeft in de eerste maanden iedereen pijn gedaan en gaf veel onzekerheid. Hierop volgden voor velen goede maanden, vanaf ongeveer Moederdag. Daarna is de markt snel hersteld."

Van Schilfgaarde zegt veel vertrouwen te hebben in de toekomst van FloraHolland en de Nederlandse sierteelt als geheel. "Bij de verdere implementatie van onze strategie betrekken we meer nog dan voorheen kwekers en hun kopers. We kijken meer naar maatwerk oplossingen en minder naar ‘one-size-fits-all'. We gaan samen op zoek naar oplossingen. De kern van de strategie is dat we de komende jaren transformeren van een fysieke sierteeltmarktplaats naar een digitaal B2B-sierteeltplatform. Met Floriday zorgen we ervoor dat we met elkaar de sterkste marktplaats van de wereld in stand houden. ”


Leandra de Boef | 24-04-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2106SunflowerEvanthia


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS