zondag 13 juni 2021
2106EvanthiaOnTour 2105 Palletcentrale

Transparantie over duurzaamheid in sierteeltsector steeds belangrijker

Transparantie over duurzaamheid in sierteeltsector steeds belangrijker

Over tien jaar heeft een derde van de sierteeltproducten een consumentenkeurmerk om duurzaamheid aan te tonen. Daarnaast speelt de sierteeltsector de komende jaren een belangrijke rol in de circulaire economie, zegt ABN AMRO in het vandaag gepubliceerde rapport Visie op sierteelt 2021. De bank verwacht dat het mogelijk zou moeten zijn om in 2030 vijf procent van de totale omzet uit de extra opbrengsten van restmateriaal te halen.

Duurzaamheid is een belangrijke factor in de aankoopbeslissing van de consument. Bijna 70 procent van de consumenten in Nederland en in de belangrijkste afzetlanden hecht enigszins tot veel belang aan duurzaamheid van bloemen en planten, zo blijkt uit onderzoek van de bank.

Door de coronacrisis is de interesse voor bloemen en planten toegenomen. Mensen willen zich in hun tuin en huis omringen door natuur. Ook blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat planten het welzijn in huizen, steden en kantoren verhoogt. Gunstige ontwikkelingen dus voor de sierteeltsector in een toch wel tumultueus jaar te noemen.

Minder gunstig is volgens sector banker Jan de Ruyter echter de maatschappelijke discussie over de verdeling van schaarse middelen, zoals grond, water, ruimte en energie. "Deze discussie speelt nu nog vooral bij voedsel, maar we verwachten dat de discussie zich ook gaat afspelen in de sierteeltsector."

Juist daarom is het volgens De Ruyter belangrijk dat de sector consumenten duidelijk maakt dat er al volop gewerkt wordt aan verduurzaming. "Consumenten kunnen nu al kiezen voor MPS-gecertificeerde bloemenwinkels, en bij de aankoop van planten selecteren op basis van een ‘on the way to planet proof-label’. "Helaas zijn deze keurmerken nog onvoldoende zichtbaar en is versnelling nodig", aldus de Ruyter. De bank verwacht dat over tien jaar 30 procent van de sierteeltproducten een consumentenkeurmerk heeft.

Daarnaast is het volgens de bank nodig om verder te kijken dan enkel het verduurzamen van de sierteeltproducten zelf en te werken aan een duurzame productie, staat in het rapport te lezen. Zo zou restmateriaal op basis van planten en bloemen kunnen dienen als waardevolle grondstof voor de industrie. Te denken valt aan hoogwaardige plantaardige stoffen voor de farmacie en vezels voor verpakkingsmateriaal, isolatie en kleding.

Volgens ABN AMRO kan de sierteeltsector zijn positie behouden door actief een rol te spelen in de circulaire economie, de consument helder te informeren over de duurzaamheid van de producten en het promoten van de toename van welzijn in steden en kantoren door meer groen.
 


Leandra de Boef | 09-04-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2106 StudioFlowerTrials


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS