maandag 24 januari 2022
FN TOP add

Laten we echt eens kennismaken #blog

Laten we echt eens kennismaken #blog

Nee, dit gaat niet om mij als persoon. Daar is het mij niet om te doen. Er zit iets anders achter de titel van dit blog. Ik ben inmiddels een aantal jaren werkzaam binnen het MBO-onderwijs. Een hele mooie ‘kweekschool’ voor talent dat we, als we niet oppassen, ongemerkt aan ons voorbij laten gaan. Kom je bij bedrijven op bezoek dan merk je al snel dat het begrip stagelopen het enige is wat ze kennen van het MBO en soms zelfs ook van het HBO. Een gemiste kans. “Laten we echt eens kennis maken” en verkennen welke kansen er liggen.

Zoeken van uitdagingen

Voorop gesteld, zeker in deze tijd, zijn de scholen blij wanneer de studenten een stageplek kunnen bemachtigen. De dank is groot dat dat elke keer toch weer lukt. Zeker een derdejaars student van het MBO, in de laatste periode, is er heel erg blij mee want zijn examen, beroepsproeve, zal afgenomen worden op het bedrijf. Daarin moeten de studenten echt laten zien wat ze kunnen, weten en hoe ze dit toe kunnen passen. Uiteindelijk moet het geheel in een goed verbetervoorstel worden geschreven dat binnen een bedrijf toepasbaar moet zijn.

Een uitdaging kan leiden tot een mooie oplossing

Juist dat laatste is een essentieel punt. De studenten van tegenwoordig willen hun kennis en kunde toe kunnen passen in de praktijk. Wanneer daar nog een uitdaging overheen komt, die het bedrijf kan toepassen in de praktijk, willen ze er graag veel werk van maken. Nou wil ik niet direct vervelend overkomen, maar ik vraag mij wel eens af of we de waarde van elkaar wel inzien. Bedrijven hebben meestal wel wat vragen liggen om uit te zoeken of om te laten onderzoeken wat voor effect bepaalde zaken hebben op het uiteindelijke bedrijfsresultaat? Zo’n type opdracht, om zaken echt uit te zoeken en/of te onderzoeken, zien studenten als een uitdaging en kans om te laten zien wat ze in hun mars hebben. En laten we eerlijk zijn, ook voor het stagebedrijf is het heel prettig dat er iemand is, die in deze vraagstukken kan duiken en de tijd en ruimte heeft om zaken goed uit te zoeken. Een win-winsituatie.

Kennis delen

De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik een grote voorstander ben van kennis delen. Kennis kan nog steeds gebruikt worden als machtsmiddel, maar steeds belangrijker en van grotere waarde wordt de kracht van het delen van kennis.
Ik denk dat dat hier ook van toepassing is. Bedrijven weten vaak niet exact wat de stagiaires kunnen betekenen voor het bedrijf. De studenten weten op hun beurt niet goed over te brengen wat zij kunnen bieden. Een stukje angst om daar over te beginnen en vragen over te stellen is vaak aanwezig.

 

Dan kom ik bij een belangrijk stuk. Delen van kennis geeft meer inhoud aan de mogelijkheden en kansen. Weten we wel genoeg van elkaar? Hebben we op dit vlak, het bieden van inzichten rondom een vraagstuk of het uitzoeken van bepaalde zaken, of het ontwikkelen van een product of dienst, wel op de juiste wijze kennis met elkaar gemaakt? Weten we wel van elkaar wat er mogelijk is? Laten we de vragen eens bij elkaar neerleggen en kijken waar we elkaar kunnen vinden. Studenten kunnen werkelijke waarde geven. Uw begeleiding leidt naar een doel. Onze begeleiding helpt uw probleem/vraagstuk nog beter op te lossen of inzichtelijk te maken.

Gaat dit alleen op voor het onderwijs? Zeker niet!! Goed kennismaken is essentieel, ook binnen het zakelijke verkeer. Hoe meer we van elkaar weten, des te akkelijker kunnen we goed zakendoen. Dat gaat op in B2B en B2C. Kennis delen is echt krachtig.

Een betere kennismaking kan echt al helpen. Dus wat houdt ons tegen…

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.floranews.com
08-04-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2112John


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS