woensdag 12 mei 2021
FN TOP add FN TOP logo

Groeiseizoen start qua neerslag minder gunstig dan vorig jaar

Groeiseizoen start qua neerslag minder gunstig dan vorig jaar

Het groeiseizoen is op 1 april begonnen met gemiddeld over het land een neerslagoverschot van 56 mm. Een stuk minder dan vorig jaar, toen dit volgens de berekeningen van Weeronline op 1 april 175 mm was. Normaal gesproken is dit volgens Weeronline zelfs 200 mm. Dit overschot stroomt via de rivieren weg naar zee en een deel vult het grondwater in de bodem aan. De aanvulling van het grondwater is dit jaar aan het begin van het groeiseizoen dus een stuk minder gunstig dan vorig jaar.

Dankzij natte herfstmaanden en veel regen in december en januari zijn de grondwaterstanden momenteel normaal voor de tijd van het jaar en is voorlopig voldoende water beschikbaar. Ook hebben de waterschappen het overschot benut en goed water weten vast te houden. "Lokaal, vooral in hoger gelegen gebieden zoals de Peelhorst en het oosten van de Achterhoek, is de grondwaterstand echter nog wel onvoldoende", vertelt Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline. "Dat is het gevolg van drie droge jaren op rij en omdat het water in deze gebieden van nature wegstroomt vanwege de hoge ligging."

Hij verwacht dat de situatie over het algemeen gunstig zal blijven, omdat het komende week naar verwachting koud en wisselvallig is. "Hierdoor zal neerslag de bovenlaag van de bodem die afgelopen week is opgedroogd weer vochtig maken en het koude weer zorgt ervoor dat er weinig vocht verdampt", aldus Damen. Doordat het in februari vrij droog was en ook maart droog verliep zou droogte in de loop van de lente wel gemakkelijk weer op kunnen spelen. "Zeker wanneer het een aantal weken achter elkaar droog, zonnig en warm is. De toplaag van de bodem droogt snel uit en na een paar weken daalt ook de grondwaterstand. Naar verwachting verloopt de lente droger dan normaal", aldus Damen.

 


02-04-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS