woensdag 12 mei 2021
FN TOP logo FN TOP add

GE Current gaat samenwerken met Wageningen University & Research in nieuwe interlighting studie

GE Current gaat samenwerken met Wageningen University & Research in nieuwe interlighting studie

GE Current gaat een partnerschap aan met Wageningen University & Research (WUR) in Nederland voor een nieuw onderzoek naar interlighting in de glastuinbouw.

Het nieuwe onderzoek wordt geleid door Prof. Dr. Leo Marcelis en zal zich richten op het bepalen van de waarde en toepassingen van tussenbelichting voor wijnstokgewassen in kassen, zoals tomaten. Het onderzoek is erop gericht telers betere richtlijnen te geven voor de positie, het type en de intensiteit van tussenbelichting, in combinatie met LED toplichten, om opbrengstvolume en kwaliteit te maximaliseren.

Dr. Hans Spalholz, Senior Plant Scientist bij Current: "Het gebruik van LED-verlichting in de tuinbouw is nog steeds een relatief nieuw concept, dus we willen wat van het giswerk en mystiek dat er momenteel omheen hangt wegnemen door middel van grondig, wetenschappelijk onderzoek. Wageningen University & Research is zeer sterk als het gaat om landbouwonderzoek onder gecontroleerde omstandigheden en is zelfs uitgeroepen tot 's werelds toonaangevende universiteit voor landbouwwetenschappen."

"Het spreekt voor zich dat we zeer verheugd zijn om met zo'n sterk academisch team samen te werken om de belangrijke en dringende vragen voor telers te beantwoorden. Met deze en onze andere academische partnerschappen willen we de tuinbouw verlichtingsindustrie vooruit helpen, met geloofwaardige inzichten, ondersteund door wetenschap en toegepaste gegevens."

Het onderzoek zal de komende maanden veel gegevens verzamelen en de resultaten zullen worden gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift. Het is het nieuwste onderzoeksproject voor Current, dat ook samenwerkt met NC State University, Ohio State University en het Stockbridge Technology Centre in het Verenigd Koninkrijk om de impact van licht op verschillende stadia van plantengroei te onderzoeken bij een grote verscheidenheid aan medicinale, sier- en eetbare gewassen.

Prof. Dr. Leo Marcelis, hoofd van de groep Horticulture and Product Physiology van Wageningen University & Research, zegt hierover het volgende: "Ondanks de hogere energiekosten en de bezorgdheid over het milieu in verband met HPS-verlichting, zijn telers eerder geneigd de overstap van HPS naar energiezuinige LED\'s te overwegen als ze er zeker van zijn dat dit de productiviteit van de gewassen ten goede zal komen. Ons werk met Current is erop gericht om de effecten van LED- en HPS-verlichting op de opbrengst en kwaliteit van tomaat te vergelijken, en ook om verschillende verhoudingen van volledig LED-bovenverlichting versus intra-canopy verlichting te vergelijken, om telers meer definitieve richtlijnen te geven over hoe ze hun productiedoelen het beste kunnen bereiken."


Redactie Floranews | 25-03-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS