woensdag 12 mei 2021
FN TOP add FN TOP logo

Gemeenten gaan strijd aan tijdens NK Tegelwippen

Gemeenten gaan strijd aan tijdens NK Tegelwippen

Ruim veertig gemeenten gaan dinsdag 30 maart de strijd met elkaar aan tijdens het NK Tegelwippen: Welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om 10.00 uur het startschot door de eerste tegel te wippen.

Tijdens het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bijkomend extra voordeel is dat groene leefomgeving goed is voor onze gemoedstoestand.

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en duurt tot 30 september. De startdatum 30 maart is tegelijk met de eerste dag van De Week van de Groene Tuin, die ook geheel in het teken staat van ontstenen. Vorig jaar werden er 95.000 stoeptegels gewipt en verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen toen Amsterdam en Rotterdam de strijd met elkaar aangingen. De wedstrijd leverde een hectare extra groen op.

"Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar tijdens het NK Tegelwippen. Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.” - demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Gemeente derby's

In heel het land wippen fanatieke wethouders de eerste tegel van hun gemeente – begeleid door een enthousiaste sportcommentator – om vervolgens bewoners op te roepen hetzelfde te doen. In het oog springen de spannende derby’s tussen Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen, Breda en Tilburg, Deventer en Zwolle en Leiden en Haarlem. Andere gemeenten die er lustig op los wippen zijn onder meer Utrecht, Arnhem, Apeldoorn, Assen, ‘s-Hertogenbosch, Delft, Haarlemmermeer, Diemen, Oosterhout, West Betuwe, Tiel, Veenendaal, Woerden, de Bilt, Zaltbommel, Noordwijk, Lisse en Zaanstad.

Gouden Tegel en Publiekswipper

Vanaf 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt. 


Leandra de Boef | 23-03-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS