zondag 2 oktober 2022
FN TOP logo FN TOP add

Join the club of niet #blog

Join the club of niet #blog

Eigenlijk is er inmiddels zoveel over gezegd en geschreven dat het bijna niet kan, dat je er nog niet over gehoord of gelezen kan hebben; een van de nieuwste social-mediakanalen, de app Clubhouse. Maar wat is het eigenlijk en wat zou je er mee kunnen doen? Heeft het waarde of juist niet? Misschien kan ik je met dit blog helpen met de vraag join “the club” of niet?

Wat is Clubhouse eigenlijk?

Social media is constant aan verandering onderhevig. Soms verdwijnen er platformen en er komen er velen bij. Slechts een paar van hen worden zo groot, dat ze duidelijk onder de aandacht van velen komen. Een van de laatste apps in deze categorie is Clubhouse. Inmiddels zijn er meer dan 8,1 miljoen downloads van deze app geteld. In Nederland alleen al ruim 1 miljoen . En dan te bedenken dat de app alleen maar te gebruiken is met IOS. De gebruikers van Android moeten nog even wachten, er wordt hard aan gewerkt.
Clubhouse werkt alleen nog maar met een ‘invite’. Iemand anders moet jou uitnodigen om mee te doen met de app en een ‘gesprek’. Heb je zelf toegang dan kun jij ook weer twee anderen uitnodigen met een ‘invite’.

De focus bij de nieuwe app ligt op luisteren en meedoen met gesprekken. Het lijkt in die zin wel wat op het luisteren van podcasts maar nu kan je ook in het gesprek mee doen. Niet via een chat maar gewoon live in en met een gesprek.
Je kunt zelf groepsgesprekken, ‘clubs’, aanmaken over onderwerpen die jij graag wilt delen en daarvoor anderen uitnodigen. Je kunt gesprekken zelf inplannen en aankondigingen daarvoor maken, en je kunt meeluisteren met de gesprekken tussen anderen.

Figuur 1; Clubhouse overview over de app.

In de app kun je zelf aangeven over welke onderwerpen jij graag geïnformeerd wilt worden en waar je eventueel bij aan zou willen sluiten. Soms kan je gemakkelijk instappen bij een ‘club’. Maar er zijn er ook die alleen opengaan wanneer jij door de ‘beheerder’ wordt toegelaten.
Zit je in een ‘club’, dan hoef je nog niet direct mee te doen. Je kan gewoon luisteren en weer weggaan als je dat wilt. Wil je iets zeggen dan kan je je handopsteken en kan je meedoen in het gesprek als de ‘beheerder’ je daar toestemming voor geeft.

Wat zijn zoal de onderwerpen? Dat is echt super divers. Van Tech tot tuinieren. Van fotografie tot auto’s. Noem maar op. Je komt heel erg veel ‘clubs’ tegen en ze zijn redelijk eenvoudig te zoeken in de app.

Wat kan ik er mee doen?

De altijd meest gestelde vraag…. Wat kan ik er mee en is het iets voor mij? Deze vraag is voor mij altijd lastig te beantwoorden. Simpel gezegd is het een ja en een nee. Ja, het kan interessant zijn als je jouw kennis wil delen op een juiste manier, dus niet alleen commercieel denken, maar ook gewoon mensen verder willen helpen. Kost het tijd? Natuurlijk kost het tijd. Maar deze vorm van social media trekt juist ook mensen naar jouw ‘club’ of een club waarbij je luistert en spreekt over jouw onderwerp. Wat is nou mooier dan jouw eigen kennis en kunde te delen met anderen en daarover in gesprek te gaan, standpunten uitwisselen en/of nieuwtjes vertellen.
Alleen het luisteren kan ook al veel inzicht geven. Hoe kijken anderen ergens naar? Misschien hoor je zaken waar je iets mee kan doen.

Nee, omdat het het zoveelste kanaal kan zijn waar aandacht aan besteed moet worden. En aandacht hier is echt wenselijk. Je wordt ‘gehoord’ om je kennis en kunde. Dat vraagt echt tijd en aandacht. Commercieel gebruiken door commerciële boodschappen te zenden, dat zou ik niet doen.
Gaat het wat worden? Ik hoor en lees veel positieve reacties over Clubhouse. Het is duidelijk wat anders dan andere sociale kanalen. En de Androidversie? Ze zijn er mee bezig… Intussen werkt Twitter ook aan een variant, Twitter Spaces. Dit kan misschien een interessante optie zijn om af te wachten en dan misschien in te stappen.

Wat wordt het? Join the club of niet? Maak een goede overweging zou ik zeggen en denk er eens over na. Instappen kan, met een ‘invite’ en daarna uitstappen ook. Wanneer het gebruik ervan kan leiden tot meer, pak het dan goed op en gebruik dan werkelijk je kennis en kunde. Dan kunnen we misschien eindelijk zeggen ‘kennis is macht, delen is kracht’.


Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.floranews.com
11-03-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS