zondag 2 oktober 2022
FN TOP add FN TOP logo

FloraHolland mag transportbedrijven nog niet overnemen

FloraHolland mag transportbedrijven nog niet overnemen

FloraHolland mag De Winter, Wematrans en Van Zaal voorlopig nog niet overnemen. De mededingsautoriteit ACM steekt hier een stokje voor. Volgens kartelwaakhond ACM (Autoriteit Consument & Markt) schaadt de fusie mogelijk de concurrentie op gebied van bloemen- en plantentransport.

 

De bloemenveiling kondigde in november aan dat het de drie transportbedrijven over zou nemen en dat deze als Floriway onder de vleugels van FloraHolland verder zouden gaan.
De ACM steekt hier nu een stokje voor. Het stelt de vergunning voor de fusie niet te kunnen verstrekken. Als FloraHolland de overname toch wil doorzetten, zal de waakhond extra onderzoek verrichten.

De bloemenveiling is een coöperatie van kwekers die ook al de logistieke afhandeling op het veilingterrein regelt. Volgens ACM moet de rechtstreekse handel buiten de veiling een serieuze concurrentie voor FloraHolland zijn om in te stemmen met de overname. Als FloraHolland al een dominante positie heeft in de handel van sierteelt, dan kan de veiling het nieuwe tranportbedrijf Floriway bevoordelen en zo de toegang van andere bloemen- en plantentranporteurs tot de markt hinderen, stelt ACM. Dit heeft negatieve gevolgen voor prijs, kwaliteit en innovatie van sierteelttransport.

FloraHolland heeft nog niet besloten of het de overname toch door zal zetten. Het zal eerst de uitspraak van ACM grondig bestuderen voor het een beslissing neemt.


Leandra de Boef | 05-03-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS