maandag 24 januari 2022
FN TOP add

Wachtwoorden, maak ze uniek #blog

Wachtwoorden, maak ze uniek #blog

En hebben jullie naar aanleiding van het vorige blog wat meer gedeeld? Is er op jullie kennis gereageerd? In dit blog even heel wat anders. Iets waarvan ik denk dat alle aandacht die ervoor is, wenselijk is: wachtwoorden. Ze zijn dat unieke stukje van jezelf of gemaakt door jou en voor jouw eigen veiligheid online of waar dan ook. Vandaar dat ik altijd zeg, wachtwoorden, maak ze uniek.

Wachtwoorden

Veel mensen beseffen het niet, maar we loggen best wel vaak in. Misschien ervaar je dat niet zo, maar we hebben aardig wat accounts. Denk maar aan bank, klimaatcomputer, webshops en natuurlijk niet vergeten de sociale media-accounts. Al met al hebben we al snel meer dan 25 verschillende inloggegevens nodig. Sommigen zitten zelfs al ver boven de 100.


Maak hackers het niet gemakkelijk.

En dan komt het, meestal hebben we een wachtwoord nodig om in te loggen. Hoe ben je aan dat wachtwoord gekomen? Was het in plaats van Feyenoord10 soms Feyenoord11? Misschien denk je wel dat je goed beveiligd bent maar een hacker heeft je wachtwoorden dan zo. En als ze je wachtwoord hebben dan hebben ze al de helft en die andere helft is vaak een mailadres of een volledige naam.
Ben je dan veilig bezig? Ik durf gewoon te zeggen nee! Tijd om er eens goed over na te denken.

Sterke wachtwoorden

Volgens een expert voldoen veilige wachtwoorden aan een aantal kenmerken. Een van de belangrijkste is, maak ze uniek. Niet even een letter of nummer veranderen want dat heeft werkelijk geen enkele zin.
Maak ze werkelijk uniek, voor al jouw accounts waarop je moet inloggen is een werkelijk uniek wachtwoord nodig. Dus geen vergelijkbare.
Maar bijvoorbeeld een hele zin. Denk aan “erstaateenpaardindegangeenpaardindegang” Die zijn lastig te kraken. Al zijn ze ook niet altijd gemakkelijk foutloos in te tikken.
Meer tips van de expert lees je hier.

Wachtwoordmanagers

Een van de zaken die ik gebruik is een zogenaamde wachtwoordmanager. Deze tool maakt wachtwoorden voor jou en je bepaalt veelal zelf hoe lang ze zijn en waar ze uit bestaan. Werken met hoofd- en kleine letters, leestekens en andere zaken kunnen ze veelal zelf. Ik laat mijn wachtwoordmanager zelf een uniek wachtwoord bedenken en gebruiken. Het enige wat ik nodig heb is een hoofdwachtwoord om de manager te gebruiken en die is uniek te noemen en natuurlijk niet zomaar te kraken.
Hier kun je een vergelijk vinden van de mogelijkheden van de diverse wachtwoordmanagers.

Beste beveiliging

Zelf ben je de beste beveiliging. Als het kan gebruik oogscan, gezichtsscan of de vingerafdruk. Deze zijn tegenwoordig steeds meer toe te passen als ‘wachtwoord’. Jij bent uniek en dat kan niet zomaar nagemaakt worden. Dus als de mogelijkheid er is, kan je daar het beste gebruik van maken.

Mijn belangrijkste tip is, geef het eens goed aandacht. Maak hackers het zeker niet makkelijk en maak echt unieke wachtwoorden. Je kan het zelf doen of laat het anders door een wachtwoordmanager doen.


Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.floranews.com
25-02-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2112John

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS