zaterdag 27 februari 2021
FN TOP add FN TOP logo

Sneeuwschade glastuinbouw richting 40 miljoen euro

Sneeuwschade glastuinbouw richting 40 miljoen euro

Het lijkt alweer ver achter ons als we nu zonder jas buiten lopen, maar twee weken geleden zorgde sneeuw en kou nog voor flinke problemen in de glastuinbouw. Verzekeraar Interpolis meldt twee weken na de sneeuw en kou dat het ruim 500 schademeldingen vanuit de agrarische sector heeft ontvangen. Het schadebedrag wordt na een eerste inventarisatie door experts geraamd op ruim 40 miljoen euro. Na herverzekering resteert een schadelast van 25 miljoen voor de verzekeraar.

Opname van Omroep West na het instorten van de kassen van freesiakwekerij Lievaart 

De waarschuwing van de verzekeraar aan glastuinders om tijdig te starten met stoken en de schermen te openen werd op veel plekken overgenomen. Als gevolg van stuifsneeuw en wind hoopte de sneeuw zich echter toch snel op bij kassen met hoogteverschillen. De gevolgen waren soms forse schades aan kassen. Ook gewassen zijn soms volledig verloren gegaan of hebben veel geleden onder te lage temperaturen door kapotte ruiten en de aanhoudende kou.

In Nederland is volgens Interpolis 1 op de 8 glastuinbouwondernemers geraakt door het winterweer. Experts en specialistische taxateurs richten zich samen met de ondernemers in eerste instantie op herstel om zoveel mogelijk gewassen te redden. Dat doen zij in overleg met de glastuinbouwondernemer en de herstel- en bouwbedrijven. Zo werden vorige week noodwanden geplaatst en ruiten hersteld om verdere gewasschade te voorkomen. In de landbouw en veehouderij zijn circa 80 schademeldingen binnengekomen. Hier loopt het schadebedrag op naar 2 miljoen.

 


22-02-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2102 De Bolster vacature Product Manager Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS