zaterdag 27 februari 2021
FN TOP add FN TOP logo

Sector roept op om tuincentra en bloemisten in maart weer te openen

Sector roept op om tuincentra en bloemisten in maart weer te openen

“Kabinet, gun mensen dit perspectief! Laat tuincentra en bloemenwinkels begin maart de deur weer openen. Dat kan veilig én voorkomt dat het mooie versproduct opnieuw massaal vernietigd moest worden”. Dit zijn de woorden van Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw. Eenzelfde geluid als gisteren ook al gehoord werd in Duitsland. 

De crisisorganisatie ondersteunt oproepen en acties van bijvoorbeeld Tuinbranche Nederland en tuincentrumketen Intratuin die ervoor pleiten om vanaf 3 maart ruimere openstelling van tuincentra en -winkels toe te staan. In Duitsland wordt er gepleit voor opening per 1 maart. Deze afzetkanalen kwamen vorig jaar in het voorjaar stil te liggen. Precies in de cruciale afzetperiode voor de sierteeltketen. Dit zorgde in 2020 miljoenen euro’s schade.

Behoefte aan groen en vrolijkheid

In datzelfde voorjaar bleek dat consumenten in deze coronatijd grote behoefte hebben aan Groen. Zodra het kon, werden bloemen, planten en tuinbenodigdheden op grote schaal ingekocht. Het resulteerde in een verrassend snel en goed herstel van de malaise in de sierteelt. En het bevestigde het door diverse wetenschappelijke studies onderbouwde beeld dat mensen baat hebben bij een groene woon- en leefomgeving. Groen brengt écht gezondheid en geluk: depressieve klachten nemen af en mensen hebben minder last van aandoeningen aan luchtwegen en ziekten die te maken hebben met gebrek aan beweging. Bond: “Als mensen actief aan de slag gaan met de tuin of het balkon, draagt dat eraan bij dat ze minder massaal erop uittrekken bij mooi voorjaarsweer. We roepen het kabinet op deze positieve aspecten te betrekken bij het vaststellen van de strategie voor de komende weken.”

Maart omzetmaand

In ‘normale tijden’ is maart een belangrijke omzetmaand voor de sierteelt. In het eerste kwartaal van het jaar gaat er voor circa 160 miljoen euro aan bloemen en planten over de Nederlandse toonbanken. Zo’n 70 miljoen (bijna 45%) van die omzet vindt plaats in maart. Een relatief klein deel wordt verkocht via supermarkten en markten; de consument koopt het leeuwendeel bij bloemenwinkels en vooral tuincentra. Vergeleken met voorgaande jaren hebben die afzetkanalen de eerste weken van dit jaar al forse verliezen geleden.

Coronacrisis Tuinbouw

Greenports Nederland coördineert en faciliteert voor tuinbouworganisaties de aanpak van de Coronacrisis. Hierbij inventariseren deelnemende organisaties de impact en het schadebeeld in de sector als gevolg van wereldwijde maatregelen om de Coronapandemie in te dammen. Ze werken vervolgens samen aan oplossingen voor collectieve knelpunten.

 

Bron: Greenports Nederland 


Redactie Floranews | 18-02-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2012 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS