donderdag 25 februari 2021
FN TOP add FN TOP logo

Exporteurs gematigd positief over Valentijn verkoop

Exporteurs gematigd positief over Valentijn verkoop

 De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel is het nieuwe jaar getsart met een krimp van 10 procent. Dit meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) op basis van de exportstatistieken van Floridata. Daarmee daalde de exportwaarde in januari naar 422 miljoen euro. De aanloop naar Valentijnsdag zorgde voor hoge inkoopprijzen.

"Ondanks het barre winterweer van afgelopen weekend hebben leveringen weinig vertraging opgelopen en kijken handelaren gematigd positief terug", aldus directeur Matthijs Mesken van de VGB

Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren deden minder goede zaken in januari. Potplanten deden het met een krimp van 15 procent naar 143 miljoen euro slechter dan snijbloemen met een krimp van 8 procent naar 279 miljoen euro. "Overigens kende januari twee handelsdagen minder dan vorig jaar", vertelt Wesley van den Berg, manager van Floridata.

Forse krimp export Duitsland

Met name Duitsland incasseerde een forse krimp van 17 procent. Mede door de strenge lockdown ligt de plantenexport naar tuincentra en bouwmarkten nagenoeg stil. De export naar het Verenigd Koninkrijk kromp met 4 procent, waarbij potplanten het slechter deden dan snijbloemen. "Snijbloemen worden per 1-1-2021 vanwege Brexit duur betaald, omdat er een importheffing van 8% geldt op doorvoer van niet-EU bloemen. De meeste planten zijn door de Britse lockdown en fytosanitaire eisen per 1 januari, in december ingekocht", verklaart Matthijs Mesken. Een kleine exportkrimp van 1 procent naar Frankrijk illustreert de versoepeling van coronamaatregelen sinds eind november, waarbij de vraag naar planten juist is toegenomen. Italië toont een licht herstel met een exportgroei van 6 procent.

Aanloop naar Valentijnsdag

Handelaren zijn gematigd positief over de aanloop naar Valentijnsdag, een van de belangrijkste geefmomenten van bloemen en planten. "De inkoopprijzen van bloemen waren hoger dan vorig jaar, waardoor het lastig is om marges te behalen," vertelt Paul van den Oever van Kariflex B.V., actief op de Europese markt. "Ondanks hogere bloemen- en luchtvrachtprijzen hebben we een iets hoger volume, en fors hogere omzet geboekt", meldt Carlo Vijverberg, managing director van Florca B.V. Het bloemenexportbedrijf is gespecialiseerd in luchtvracht naar verre bestemmingen en geeft aan tevreden te zijn over het verloop. "Het gros van onze Valentijn order zijn vóór de winterstorm van afgelopen weekend vertrokken. Van de zendingen die afgelopen dinsdag en woensdag zijn vertrokken, hebben we gelukkig geen hinder van de kou en sneeuw ondervonden", voegt Vijverberg toe.

Ook bij Kariflex zijn alle leveringen voor de Valentijn aangekomen bij de klanten. "Het winterweer kostte ons wat meer inspanningen, maar zorgde niet voor grote vertragingen", aldus Paul van den Oever.


Redactie Floranews | 14-02-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2102 De Bolster vacature Product Manager Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS