donderdag 25 februari 2021
FN TOP add FN TOP logo

Rabobank verwacht tweederde afname aantal handelsbedrijven in sierteeltsector

Rabobank verwacht tweederde afname aantal handelsbedrijven in sierteeltsector

Het aantal handelsbedrijven in bloemen en planten neemt de komende jaren met tweederde af, verwacht Rabobank. Ook voorspelt het dat in 2027 zo’n 60 procent van de groothandelsomzet in bloemen en planten gerealiseerd wordt door drie tot vijf totaalleveranciers. Dit blijkt uit een rapport van de Rabobank over schaalvergroting in de sierteeltsector.

consolidatie sierteelt zet door Floranews

In 2020 lag deze groothandelsomzet op zo’n 7 miljard euro, waarvan 5,7 miljard werd geëxporteerd. Er waren er zo’n 150 handelsbedrijven in de sierteeltsector actief.  De bank verwacht dat hier in 2027 nog zo’n veertig tot vijftig bedrijven van over zullen zijn. Dit duidt op een versnelling. 

De grootste vijf handelsbedrijven realiseren nu ongeveer 43 procent van de omzet. Ongeveer 20 procent hiervan komt van gespecialiseerde groothandels en nog eens 20 procent wordt verricht door de serviceprovider/fulfillment-ondernemingen. De versnelde consolidatie zet volgens Rabobank door in alle categorieën. Deze wordt onder andere veroorzaakt doordat marges onder druk staan en de verandering van de afzet naar online en grootschalige retail. Ook speelt volgens het rapport schaalvergroting in de productie en gebrek aan opvolging bij kleine handelaren/lijnrijders mee.

Grote verscheidenheid

Nederlandse handelsbedrijven verschillen sterk in bedrijfsgrootte en marktbediening. Dat is bepaald door de grote diversiteit van product-markt combinaties in de sierteeltketen. Deze grote verscheidenheid aan afzetkanalen, regio’s, sortiment, aankoopmotieven en functies blijft volgens de bank in de komende jaren bestaan.

3 hoofdtypen sierteelthandel

De komende jaren verwacht Rabobank een verschuiving van de afzet tussen groothandelsbedrijven. Dit wordt veroorzaakt door ander consumentengedrag, verduurzaming, digitalisering en geopolitiek. Op grond van de ontwikkelingen komen in 2027 drie hoofdtypen sierteelthandel naar voren: Totaalleveranciers, gespecialiseerde handelaren en service-providers/fulfillment bedrijven. Daarnaast is er in de keten een groot scala aan ondersteunende dienstverlenende bedrijven die zich richten op het efficiënt uitvoeren van specifieke functies. Coöperatie Royal Flora Holland is hiervan het meest bekende voorbeeld.

 


Leandra de Boef | 27-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2012 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS