donderdag 25 februari 2021
FN TOP add FN TOP logo

Sierteelt ondanks corona toch weer grootste aandeel export landbouwproducten

Sierteelt ondanks corona toch weer grootste aandeel export landbouwproducten

Net als in 2019 zijn bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten de meest verhandelde exportproducten van alle landbouwproductgroepen. In 2020 werd er ondanks corona voor 9,5 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd, 0,3 procent meer dan in 2019. Dat melden het CBS en Wageningen Economic Research (WUR) op basis van een gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Sierteeltproducten zorgen ook voor de meeste exportverdiensten van alle landbouwproductgroepen. 

Exportrecord totale landbouw

De totale landbouwexport komt in 2020 naar schatting uit op 95,6 miljard euro, een nieuw record. Daarvan is 68,3 miljard euro export van Nederlandse makelij en 27,3 miljard euro wederuitvoer. De totale waarde van de landbouwexport groeide in 2020 naar schatting met 1 procent in vergelijking met 2019. De totale goederenexport is in 2020 met circa 7 procent gedaald. Bij de lichte groei plaatsen CBS en WUR enkele nuances. Zo daalde het volume van de landbouwexport licht en zorgde een stijging van de exportprijzen voor de groei van de exportwaarde. Ook is de waarde van de landbouwexport van Nederlandse makelij 0,6 procent gekrompen. De waarde van de totale landbouwexport groeide toch door een toename van de wederuitvoer van landbouwgoederen van 5,1 procent. Een derde nuance is dat de raming door de coronacrisis met meer onzekerheid is omgeven dan in eerdere jaren.

Vlees wordt in waarde gemeten na sierteelt het meest geëxporteerd, maar kende een krimp van 3 procent, van 9,0 miljard euro in 2019 tot 8,7 miljard euro in 2020. Ook zuivel en eieren en groenten laten een exportkrimp zien, met respectievelijk 4 en 3 procent. De export van fruit is daarentegen met 11 procent gegroeid, maar dan gaat het met name om een groei bij de wederuitvoer.

Landbouwexport naar Duitsland groeit met 4 procent

In 2020 ging ruim een kwart van de landbouwexport naar Duitsland. Dat is 4 procent meer dan in 2019. De afzet naar België, Verenigd Koninkrijk met 2 tot 3 procent. Al met al wordt 67 procent op de EU-markt afgezet.

China klimt van plek zes naar plek vijf in de rangschikking van belangrijkste landbouwexportbestemmingen met een aandeel van 4 procent. De landbouwexport nam toe van 3,1 miljard euro (2019) tot 3,8 miljard euro (2020), dit is 24 procent. Voor het grootste deel betreft dit een groei van de export van varkensvlees en babymelkpoeder.


25-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2012 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS