zondag 18 april 2021
FN TOP add FN TOP logo

Randstad onderzoekt nieuwe manier van goederentransport via hyperloopnetwerken

Randstad onderzoekt nieuwe manier van goederentransport via hyperloopnetwerken

Beeld het je eens in: verse producten die op hoge snelheid vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol vervoerd worden met een magneettrein door kilometerslange buizen. Sterker nog, transport via deze hyperloopnetwerken zou zelfs door heel Europa de nieuwe manier van transport kunnen worden. In de Randstad wordt nu onderzoek gedaan naar een pilotroute die een eerste stap zou kunnen vormen in het creëren van een pan-Europees en later een wereldwijd emissieloos hyperloopnetwerk. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend. Hieronder ook veel partijen uit de tuinbouwsector.

De goederen worden vervoerd door middel van een magneetzweeftrein in een luchtdrukbuis. Dit klinkt nog allemaal heel futuristisch, maar er wordt er nu echt serieus onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om zo duurzaam goederen te vervoeren binnen Europa in slechts enkele uren in plaats van dagen en wereldwijd in slechts een paar dagen. In theorie zou de cargoloop een snelheid van 1000 km/uur kunnen behalen.

foto: HDP

Hyperloop Development Program (HDP)

Het actief betrekken van deze partijen gebeurt onder de vlag van het Hyperloop Development Program (HDP), een publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling van hyperloop die eind 2020 werd aangekondigd. Het HDP richt zich op de ontwikkeling van de hyperloop als nieuwe duurzame manier van transport voor zowel passagiers als vracht. Het identificeren en onderzoeken van het potentieel van de eerste goederenroutes is een eerste stap. Het demonstreren van een hyperloopsysteem voor goederen verlicht veel hindernissen voor de implementatie van een passagierssysteem. Vanzelfsprekend brengt een hyperloop-systeem voor vracht namelijk minder veiligheidsvraagstukken met zich mee.

Focus van het onderzoek

Het onderzoek richt zich onder andere op het model voertuig, inpassing in de bestaande infrastructuur, kosten en opbrengsten en de te nemen stappen in het besluitvormingsproces. De focus ligt op de drukke goederencorridor tussen de regio’s Rotterdam en Amsterdam, waarvan ook de A4 onderdeel uitmaakt. Het verbinden van producenten, handelaren, afnemers en logistieke knooppunten op deze corridor met een hyperloop, biedt de potentie om transport met bestaande vervoersmiddelen drastisch te verminderen. Daarnaast kan de snelheid en betrouwbaarheid van levering aanzienlijk groter worden. Dit zou een flinke vermindering van onderhoudskosten aan de bestaande infrastructuur betekenen en files kunnen verminderen. Ook zou de luchtkwaliteit in de Randstad hierdoor sterk kunnen verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen kunnen afnemen. Dat laatste kan voor de transportsector een grote stap zijn richting van de klimaatdoelen.

Deelnemende patijen

De partijen die het convenant ondertekend hebben zijn Agora Flores Holland, Air Cargo Netherlands, Amsterdam Airport Area, Amsterdam Logistics, APMT(Maersk), Baas, Berg Roses, ABC Logistics (Best Fresh), De Wintertuin, Dümmen Orange, Dutch Flower Group, Europool Systems, evofenedex, municipality of Haarlemmermeer, municipality of Rotterdam, municipality of Westland, Greenport Duin– en Bollenstreek, The Greenery, GroentEnFruithuis, InnovationQuarter, Port of Amsterdam, Dutch Province of Noord-Holland, Dutch Province of Zuid-Holland, SADC, Royal Schiphol Group, TLN.

Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 22-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2104XPOL


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS