vrijdag 26 februari 2021
FN TOP logo FN TOP add

Wat doet Covid-19 met consumenten van bloemen en planten?

Wat doet Covid-19 met consumenten van bloemen en planten?

Zestig procent van de consumenten geeft aan dat bloemen de woon- en thuiswerkomgeving prettiger maken, zeker nu ze meer thuis zijn. Voor planten ligt dit percentage op 50 procent. Van de millenials zegt zelfs 57 procent dat kamerplanten hun thuiswerkomgeving prettiger maken. Dit blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction heeft gedaan, in opdracht van Bloemenbureau Holland (BBH). Het heeft consumenten in Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Nederland gevraagd naar het effect van Covid-19 op hun consumptie van bloemen en planten.

 

Het onderzoek vond plaats tijdens aan het begin van de tweede Covid-19 golf, eind oktober, begin november 2020. In deze periode was Duitsland niet in lockdown en waren alle verkoopkanalen in bedrijf. Nederland ging in gedeeltelijk lockdown om besmettingen terug te dringen. Het Verenigd Koninkrijk bevond zich in de tweede, volledige lockdownsituatie. Frankrijk ging ook in de tweede volledige lockdown, waarbij alle niet-essentiële winkels werden gesloten.

Aesthetic Explorer 

Als we kijken naar de kerndoelgroep van BBH, de Aesthetic Explorer, dan geeft maar liefst ruim 75 procent aan dat bloemen en planten de woon- en thuiswerkomgeving prettiger maken. Deze cijfers zijn volgens BBH gemiddeld 10 procent hoger dan wat de consument vóór Corona aangaf.

Opvallend is dat de Franse consumenten zich vaker realiseren dat bloemen de sfeer thuis verhogen en zegt beter voor haar kamer- en buitenplanten te zorgen tijdens de crisis. De Britse consumenten realiseren zich vaker dat bloemen de sfeer thuis verhogen.

Online kopen bloemen en planten

Ongeveer 1 op de 5 consumenten geeft aan voor het eerst bloemen en/of planten online te hebben gekocht. 27 procent van de consumenten heeft bloemen en planten thuis laten bezorgen sinds het begin van de crisis. Ongeveer de helft van de ondervraagden vindt het heel fijn dat bloemisten en tuincentra thuisbezorgen, in Frankrijk is dit zelfs 59 procent.

Een kwart van de respondenten zegt vaker bloemen te kopen omdat ze meer thuis zijn. Bijna de helft van de Franse en eenzelfde aantal Britse consumenten geeft aan ten tijde van de crisis het fijn te vinden om buitenplanten te kopen om hun buitenruimte op te fleuren. Ook hier zien we dat, wat betreft het thuisbezorgen van bloemen en planten, de millenials positiever reageren dan gemiddeld. Zij bestellen vaker online en kopen ook meer dan gemiddeld.

Financiële situatie en verwachte impact op aankopen van bloemen en planten

Ten tijde van het onderzoek zegt 68 procent van de respondenten dat hun financiële situatie nog niet veranderd is en 63 procent geeft aan te verwachten dat die situatie de komende zes maanden ook niet zal veranderen. 20 procent zegt dat hun financiële situatie al achteruit is gegaan of voelt aankomen dat dit de komende zes maanden het geval zal zijn. 

Vanuit het perspectief van de verwachte financiële situatie de komende zes maanden zegt een ruime meerderheid van de ondervraagden evenveel bloemen te blijven kopen. 18 procent geeft aan minder te gaan besteden. Daartegenover staat dat 10% van de respondenten de intentie heeft dit product vaker te kopen. 

Vervolgonderzoek

Het onderzoek wordt half februari herhaald om te zien in welke mate de strengere maatregelen van begin dit jaar het gedrag van consumenten verder beïnvloedt. BBH verwacht eind maart die resultaten te kunnen delen.

bron: Bloemenbureau Holland - foto: Floranews.com


Leandra de Boef | 21-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2012 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS