vrijdag 26 februari 2021
FN TOP logo FN TOP add

FloraHolland denkt na over aparte nicheveiling voor bijzondere bloemen en planten

FloraHolland denkt na over aparte nicheveiling voor bijzondere bloemen en planten

Royal FloraHolland onderzoekt de mogelijkheden om een aparte nicheveiling op te richten voor het veilen van bijzondere bloemen en planten. Op deze veiling zouden handelaren de producten dan wel live kunnen zien of eventueel op een grote foto. Dit zegt CEO Steven van Schilfgaarde deze week in gesprek met FD.nl.

De CEO wil hiermee de onvrede bij een deel van de coöperatieleden wegnemen. Voornamelijk kleinere kwekers en handelaren verzetten zich tegen de snelle veranderingen bij de bloemenveiling. Zij zijn onder andere bang dat bijzondere bloemen en planten minder zullen opbrengen als ze via een nieuw digitaal handelssysteem verkocht moeten worden.

De bezorgdheid van de leden zou vooral leven bij bloemisten en lijnrijders rond veiling Rijnsburg. Zij zien en kopen de bloemen ’s morgensvroeg het liefst live op de veiling om ze daarna zo snel mogelijk bij hun klanten te kunnen bezorgen. Van Schilfgaarde stelt echter dat dit inkopen en verkopen op één dag helemaal niet in deze tijd past. Toch zegt van Schilfgaarde te horen wat de leden zeggen. Hij heeft dan ook een half jaar uitgetrokken om te onderzoeken of er voldoende vraag is naar een nicheveiling. Kleinere handelaren kunnen de bloemen daar dan live zien of op een grote foto. Van Schilfgaarde stelt in het FD.nl echter wel dat de lijnrijders hier dan meer voor zullen moeten betalen.

De onvrede van de leden gaat overigens verder dan alleen de snelle digitalisering en de overstap op handelssysteem Floriday. Ook is er nog altijd veel onvrede over de verplichte milieucertificering, die de kwekers veel tijd en geld kost.

Marktveranderingen

Van Schilfgaarde stelt in het artikel de snelle veranderingen nodig zijn om concurrerend te kunnen blijven. FloraHolland ziet de markt veranderen. Zo ziet het hoe de directe handel tussen kwekers en afnemers toeneemt. Momenteel zou 60 procent van de handel rechtsreeks plaatsvinden tussen kwekers en afnemers. “Dat zijn heel veel individuele relaties en dat is heel ineffectief voor kwekers en voor kopers”, aldus Van Schilfgaarde in FD.nl. Daarnaast zijn volgens Van Schilfgaarde ook veranderingen nodig vanwege een toenemende consolidatie onder kwekers, handelsbedrijven en afnemers en de toename van internetverkoop in de sierteelt.

In gesprek met Flora Futura

In het artikel zegt Van Schilfgaarde niet te geloven dat de kritiek op de voorgenomen veranderingen breed gedragen wordt. Hij beseft echter ook dat hij het nooit alle leden naar de zin zal kunnen maken. Hij zegt alle kritiek serieus te nemen en in gesprek te zijn met vakvereniging Flora Futura. Deze heeft een enquête gehouden onder 860 kwekers en komt volgende week met de resultaten. Volgens de regelementen van de coöperatie kunnen leden die tegen de plannen zijn, eventueel besluiten een noodremprocedure tegen FloraHolland te starten. Van Schilfgaarde zegt in het artikel er niet van uit te gaan dat het zo ver zal komen. “Mijn deur staat altijd open.”

bron: FD.nl


Leandra de Boef | 20-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS