zondag 2 oktober 2022
FN TOP logo FN TOP add

Innovativiteit bollensector gaat verder dan eigen erf

Innovativiteit bollensector gaat verder dan eigen erf

De coronacrisis heeft ook bij bedrijven in het cluster in en om de bollenteelt haar sporen nagelaten. Dit maakte de drive om te innoveren in de bollensector nog groter dan deze toch al was. Deze conclusie trekken Greenport Duin- en Bollenstreek, KAVB en LTO Noord naar aanleiding van de noviteiten die op 14 en 15 januari digitaal tentoongesteld werden op de eerste digitale versie van de 71e Mechanisatiebeurs. 

De jonge ondernemers van Agrarische Jongeren Duin- en Bollenstreek (AJDB) onderschreven deze conclusie door het Noordwijkerhoutse mechanisatiebedrijf Wout Hogervorst uit te roepen tot winnaar van de jaarlijkse innovatiewedstrijd. Zij kregen deze landelijke erkenning voor hun DynaJET PWM System, dat het mogelijk maakt nog gerichter gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Ook de tweede en derde prijs vielen op innovaties van bedrijven uit de regio: een machine die zieke en gezonde bollen scheidt van machinefabriek Akerboom uit Noordwijkerhout werd tweede, een nieuwe inbindmachine van Havactec uit Nieuw-Vennep derde.

Innovativiteit_bollensector_gaat_verder_dan_eigen_erf_Floranews_Greenport

Tijdens de online Mechanisatiebeurs kon de bezoeker aan de hand van een plattegrond langs bij alle standhouders. Anders dan de bezoeker de vorige edities gewend was, maar deze manier bleek een goed alternatief. De avonden stonden in het teken van seminars waarbij Greenport Duin- en Bollenstreek en Greenity via livestreams in gesprek gingen met diverse partijen over ruimtelijke ordening, onderwijs en arbeidsmarkt, innovaties op het gebied van machinebouw en de kansen die er zijn voor de sector.

De diverse innovaties laten onder meer zien dat precisielandbouw ook in de bollenteelt nog talloze mogelijkheden biedt. De beschikbaarheid van gedetailleerde data wordt steeds beter en specifieker en daarmee de mogelijkheden om deze data toe te passen ook. Er zijn nog diverse hobbels te nemen, maar de verwachting is dat precisietoepassing van data steeds meer geïmplementeerd wordt in de bedrijfsvoering. Een mooie ontwikkeling die goed is voor zowel mens en omgeving als voor de portemonnee van de ondernemer. 


Redactie Floranews | 18-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS