zondag 13 juni 2021
2106EvanthiaOnTour 2105 Palletcentrale

Exportrecord planten overschaduwd door daling snijbloemenexport

Exportrecord planten overschaduwd door daling snijbloemenexport

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2020 af met een achterstand van 4 procent, maar noteert in het corona-jaar wel een export van bijna 6 miljard euro. Dit heeft de VGB bekend gemaakt. 

Vooral snijbloemen hadden het in 2020 moeilijk; de exportwaarde van snijbloemen kromp met 8 procent en komt uit op 3,5 miljard euro. Planten deden het een stuk beter en vestigden zelfs een nieuw exportrecord met een groei van 2 procent naar 2,4 miljard euro.

Het verlies voor snijbloemen bedraagt 300 miljoen euro, waardoor marges voor handelaren moeilijk te behalen zijn. “Handelaren tonen een enorme veerkracht, maar met het oog op de nieuwe lockdowns in exportlanden brengt het opnieuw extra onzekerheden met zich mee”, vertelt directeur Matthijs Mesken van de VGB. “Vooral met de komst van belangrijke dagen als Valentijnsdag en de Moederdagen houden we ons hart vast.”

Duitsland

Duitsland blijft verreweg het grootste exportland voor de Nederlandse sierteeltsector. De Nederlandse handelaren brachten er voor 1,6 miljard euro aan bloemen en planten naartoe. Dit is goed voor een exportaandeel van 26,8 procent. De export naar Duitsland lag in 2020 echter wel 3,8 procent lager dan het jaar ervoor.

Sierteeltsector vreest gevolgen Brexit

Omdat het Verenigd Koninkrijk (VK) na Duitsland het grootste exportland is, vreest de sector de gevolgen van de Brexit. In 2020 heeft de Nederlandse bloemen- en plantenhandel echter nog geen last gehad van het vertrek van het VK uit de Europese Unie (EU). De export steeg vorig jaar zelfs met 2,9 procent tot 880 miljoen euro.

Frankrijk en Rusland

Ook naar het derde exportland Frankrijk daalde de export flink. Er ging afgelopen jaar voor 757 miljoen euro aan bloemen en planten naartoe. Dit is 7 procent minder dan in 2019. De export naar Rusland stortte volledig in; met een daling van 21,3 procent kwam het uit op 179 miljoen euro.

Denemarken nieuwkomer in top 10

De grootste stijger in 2020 was Denemarken. Het kocht voor 152 miljoen euro aan Nederlandse bloemen en planten. Dit is een groei van 16,9 procent. Hiermee komt het Noord-Europese land de top tien grootste exportlanden binnen.

 


Leandra de Boef | 16-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2106SunflowerEvanthia


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS