maandag 27 september 2021
2109Evanthiavacature2 2105 Palletcentrale

Gekweekte muur van paddenstoelen en chrysantenstengels dempt geluid

Gekweekte muur van paddenstoelen en chrysantenstengels dempt geluid

De nieuwe muur bij Beyond Chrysant in Hoek van Holland is gemaakt van het wortelnetwerk van paddenstoelen en vezels van chrysantenstengels. Volgens Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) is het het grootste myceliumproject van 2020. Mycelium is het wortelnetwerk van een paddenstoel, in dit geval de gesteelde lakzwam. De schimmel groeit goed met tuinbouwresten als voedingsstof. Én het materiaal reduceert geluid.

En dat komt goed uit. Beyond Chrysant heeft namelijk geïnvesteerd in een nieuwe machine om de luchtstroom verbeteren. Deze machine maakt volgens Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant best veel herrie. "Voordat de muur er was, zaten we aan de 78 dB en nu aan de 70. Dat scheelt al heel veel aangezien elke 3 dB een halvering van het geluid is", vertelt hij in gesprek met de WOS. "En het is leuk dat we onze eigen restproducten kunnen gebruiken."

De vezels van de chrysantenstengels worden samen met hennep 'aan elkaar gekit' met de mycelium. De wand bestaat uit verschillende bouwblokken. "En als je die blokken niet snel genoeg droogt, zie je er later paddenstoelen uitgroeien", legt Peter Oei van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland uit aan WOS.

Omdat de muur bestaat uit paddenstoelen, werd tijdens de onthulling van de muur afgelopen vrijdag niet getoast met champagne, maar met een kop champignonsoep.

Een groot voordeel van het myceliummateriaal is dat het licht, stevig en brandveilig is. Oei vertelt aan de WOS dat het zijn droom is om er ooit vliegtuigstoelen van te maken. Hij is zelfs al een samenwerking aangegaan met Airbus. 

bron: WOS

 


11-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2109Evanthia asparagus


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS