vrijdag 26 februari 2021
FN TOP add FN TOP logo

Royal Lemkes deed mee aan brexit-oefening

Royal Lemkes deed mee aan brexit-oefening

Afgelopen vrijdag was het zo ver. Na jaren van onzekerheid over de brexit worden langs de Britse grens geleidelijk controles ingevoerd. Exporteur Royal Lemkes was in december proefkonijn bij een generale Brexit-repetitie van de Nederlandse en Britse regering, schrijft schrijft VolkskrantMede hierdoor zegt Lemkes met vertrouwen uit te kijken naar wat komen gaat.

Directeur Logistiek en operaties Michiel van Veen van Royal Lemkes is een zogeheten brexi-optimist. Hij zit al jaren tot over zijn oren in de Brexit-details en was in december dus zelfs proefkonijn bij een generale Brexit-repetitie van de Nederlandse én Britse regering. De brexit-test vond plaats op 3 december. Het was het voorlopige sluitstuk van Van Veens twee jaar durende project om de nieuwe handelsprocedures rond de Brexit te doorgronden terwijl deze nog in de maak waren. Van Veen startte hier al mee in februari 2018 tijdens een boottocht op initiatief van het Zuid-Hollandse provinciebestuur en exportbranchevereniging Evofenedex. Tijdens de boottocht werd duidelijk dat het echt stond te gebeuren en dat je je als ondernemer beter goed voor kon bereiden om niet flink de klos te zijn. 

Dit was zeker bij Van Veen niet tegen dovemansoren gezegd. Hij huurde een Britse douane-expert in, werd lid van de netwerkorganisatie de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBCC) en vormde binnen Royal Lemkes een eigen ‘Brexittafel’, die diep in de regelgeving doken en aanklopten bij instituten. 

Tijdens een digitale informatieavond van NBCC sprak Van Veen Heather Jones, onderdirecteur bij het Britse Cabinet Office. Haar mensen planden een generale repetitie voor de exportregels die gelden vanaf 1 januari, met vijf Britse bedrijven. Volgens Van Veen hadden zij de impact van de Brexit op Europese bedrijven die exporteren naar Groot-Brittannië totaal niet op het netvlies. "Dus ik vroeg: mogen wij ook meedoen, als bedrijf dat goederen naar jullie brengt?", vertelt hij in de Volkskrant.

Hiermee brak een periode van drie weken intensief overleggen aan. Van Veen vertelt aan de Volkskrant dat het probleem vooral zat in inhoudelijke kennis. "Een aantal van die mensen zat pas sinds 1 november op het onderwerp internationale handel’, zegt Van Veen in het interview met de Volkskrant. "Ik vroeg: wat doe je met een Nederlandse vrachtwagen vol bederfelijke planten die naar vijftien Britse tuincentra gaat? Toen was het antwoord: die gaan we natuurlijk allemaal controleren. Als ik dan voorrekende hoeveel mensen, tijd en uiteindelijk kosten voor de Britse klant dat opleverde, waren ze stomverbaasd."

Toen op 3 december, na weken van intensieve voorbereiding, de vrachtwagen uit Bleiswijk zou moeten vertrekken, ging het al mis. "Hikjes die op te lossen zijn" noemt Van Veen ze in het interview. Een keurmeester die het keuringsprotocol niet wilde toepassen omdat dat officieel pas vanaf 1 januari 2021 van kracht zou zijn en de vrachtwagen die niet was aangemeld bij het systeem van de Rotterdamse haven voor export naar derde landen. Er waren aantal telefoontjes voor nodig, maar uiteindelijk poseerde een betrokken Britse regeringsfunctionaris voor de camera met een Royal Lemkes-lavendel.

"Die hele Brexit is een nachtmerrie, en ook met de handelsdeal zijn er wel 86 dingen die beter kunnen, maar met onze test heb ik wel aan onze klanten kunnen laten zien: het is mogelijk", besluit Van Veen het interview.

bron: De Volkskrant

 

 


04-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS