zondag 25 juli 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

De 5 best gelezen DE 5 VRAGEN AAN... van 2020

De 5 best gelezen DE 5 VRAGEN AAN... van 2020

Vandaag geen nieuwe De 5 vragen aan..., maar nog één keer de 5 best gelezen De 5 vragen aan... van 2020:

Rick Grootscholten
Edward Verbakel
Sjaak van Schie
Gianfranco de Leo
Jefry van den Hoeven

DE 5 VRAGEN AAN... RICK GROOTSCHOLTEN

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Rick Grootscholten en ik ben 20 jaar. Ik ben derdejaars student van de opleiding ondernemerschap en retail management op De Haagse Hogeschool. In de tijd dat ik niet naar school hoef, werk ik bij ons familiebedrijf, Handelskwekerij Gebr. Grootscholten. Wij telen jaarrond een hoop verschillende seizoensgebonden producten. Het voorjaar is onze piek met een breed assortiment tuin-/perkplanten in potmaat 10,5 cm.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Ik ben de enige scholier die wij in dienst hebben. Ik krijg daarom veel vrijheid om mezelf te ontwikkelen in het bedrijf. Met name de verkoop van de handel vind ik interessant. Daar wil ik in de toekomst graag meer mee gaan doen.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Hetgeen waar iedereen het over heeft. Het coronavirus. Daardoor is bijna de gehele afzet in de sierteeltsector weggevallen. Ook wij hebben daar flink last van. Normaal gesproken had de drukke periode nu begonnen. Er staan ruim 4 miljoen planten in de kas die de komende weken graag een mooi plekje bij de consument willen krijgen. Zolang de grenzen met onze buurlanden dicht blijven wordt dit onmogelijk.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Tuincentra mogen momenteel minder bezoekers ontvangen. Als zij zich niet aan de regels van de overheid houden, moeten zij zelfs sluiten. Daarom heb ik afgelopen weekend een webshop de lucht in gebracht, genaamd www.perkplantenwinkel.nl. Consumenten en bedrijven kunnen op deze webshop een perkplantenbox bestellen. Deze box is beschikbaar in diverse thema’s. Ieder thema heeft zijn eigen kleuren combinatie. De webshop is echt gemaakt als tijdelijke noodoplossing. Wij zouden het namelijk zonde vinden om al onze planten weg te moeten gooien. Op deze manier hoop ik dat onze mooie perkplanten toch nog een mooi plekje zullen krijgen. Weggooien zou namelijk echt heel erg zonde zijn…

Wat ga je dit weekend doen?

Normaal gesproken ga ik in het weekend voetballen en ’s avonds naar ons hok. Door de situatie rondom het coronavirus zit dat er jammer genoeg allemaal niet meer in. Al deze ‘vrije tijd’ ga ik besteden aan de webshop. 
De perkplantenboxen worden namelijk kosteloos door heel Nederland bezorgd. Ik ga komend weekend erg mijn best doen om ook de consumenten te bereiken. Bijvoorbeeld via onze facebook pagina ‘perkplantenwinkel.nl’. Door zoveel mogelijk consumenten te bereiken hopen wij ook zoveel mogelijk consumenten blij te maken met onze fleurige perkplanten.
______________________________________________________________________

De 5 vragen aan... Edward Verbakel

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Edward Verbakel, 47 jaar, getrouwd met Vivienne en trotse vader van twee meisjes, Nova en Fiene. Ik ben geboren in De Lier en woonachtig in Naaldwijk, Westlands bloed dus! Na het VWO ben ik bedrijfskunde gaan studeren aan de Erasmus in Rotterdam. Sinds 1997 werk ik bij VB, het bedrijf dat mijn vader Aad samen met zijn broer Joop in 1966 heeft opgericht. In de loop der jaren heb ik het bedrijf van hen over mogen en kunnen nemen. Het grootste deel van de week besteed ik aan contact houden met de interne organisatie, leiding en richting geven en ben ik verantwoordelijk voor het lange termijnbeleid van het bedrijf.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

VB biedt innovatieve oplossingen in de vorm van totaalprojecten en het optimale klimaat voor in de kas. Daarnaast zijn wij een belangrijke speler in de geothermie. Bij onze projecten zijn duurzaamheid, kennis én kwaliteit de basisvereisten. We denken in oplossingen die geheel op maat ontwikkeld worden. Alles voor de beste omgeving voor de plant en klant. Ik heb ons bedrijf zien veranderen van een traditioneel maakbedrijf naar een Design-Build organisatie. Naast het algemeen leidinggeven ben ik met regelmaat in contact met onze key-accounts, de relaties van VB met wie wij letterlijk willen groeien. De wens om met elkaar te werken aan een duurzame toekomst hebben wij verleden jaar gekoppeld aan ons nieuwe logo. Sustainable Together!

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

De klimaatverandering, waarvan de gevolgen confronterend zijn. Grootschalige natuurbranden in Australië en overstromingsproblemen op het Afrikaanse continent. Vivienne en ik zijn in januari samen in Lapland geweest en daar is het deze winter veel te warm, de husky honden hadden er last van. Elk land komt op de één of andere manier een keer aan de beurt. Wij dragen hier verantwoording voor. We zijn het aan onze kinderen verplicht om deze wereld in goede staat aan de volgende generaties over te dragen.
Klimaatverandering biedt veel kansen voor onze sector. Voorspelbaar telen zonder hierbij in extreme mate afhankelijk te zijn van de volle grond is iets waarmee onze sector goud in handen heeft.
Ander nieuws is natuurlijk het Coronavirus. Iedereen die met regelmaat voor werk of plezier reist is zich ervan bewust dat dit virus op de één of andere manier impact heeft of gaat hebben op onze bewegingsvrijheid. Laten we hopen dat er snel een oplossing gevonden voor dit groeiende gezondheidsrisico.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

VB heeft de laatste jaren veel kansen benut en inmiddels zijn wij uit ons huidige jasje gegroeid. Op dit moment bouwen wij een nieuw energieneutraal kantoor met atrium en bedrijfshal nabij het Westerleeplein bij de toegang van het Westland. Samen met de architect hebben we niet alleen gekeken naar het gebruik van het nieuwe pand, maar ook naar de meerwaarde die het gebouw op de omgeving kan hebben. Zo hebben wij er bewust voor gekozen om bij te dragen aan waterberging en hebben wij samen met de kinderen van onze medewerkers een groot aantal bomen geplant in plaats van de ‘eerste paal’. Tevens is er alvast een toekomstige aardwarmteleiding aangelegd om in de toekomst, net als onze klanten, gebruik te maken van duurzame warmte. Op deze nieuwe locatie willen wij graag de kans benutten om nieuwe medewerkers aan te trekken.

Wat ga je dit weekend doen?

Deze week trekt een groot deel van de AGF-sector richting Berlijn voor de jaarlijkse Fruit Logistica. VB neemt al jarenlang deel en tijdens de beurs ontmoet ik veel relaties en bekenden. Vivienne komt in de loop van de week ook naar Berlijn. Traditioneel gebruiken we de vrijdag en zaterdag om de stad in te gaan om samen met mijn zusje en zwager de stad te bekijken, te winkelen, lekker te eten en als het lukt te klaverjassen. Zondag gaan we bij mijn andere zusje taart eten want die is jarig. Een mooi moment om dan ook mijn ouders en broertje weer eens te zien, want het komt niet vaak voor dat we helemaal compleet zijn.

______________________________________________________________________

DE 5 VRAGEN AAN... SJAAK VAN SCHIE 

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Sjaak van Schie. Ik ben in 1980 als ondernemer begonnen en dus bestaat ons bedrijf dit jaar 40 jaar. Iets waar ik ontzettend trots op ben. 40 jaar geleden ben ik begonnen in de anjerteelt. Dit heb ik ongeveer 20 jaar gedaan. Daarna ben ik in de kamer- en tuinhortensia’s ‘gegaan’, waarin we ons hebben gespecialiseerd in breeding. Het maken van onbewortelde en bewortelde stekken, halfwas planten, maar ook de productie hiervan, de bloeiende planten. 

Sjaak van Schie tussen de anjers

In de bloeiende hortensia’s hebben we een eigen merk, Hy-pe, waaronder we alle speciale kleuren en vormen met de WoW-factor in de markt zetten. We verkopen nu onze stekken en halfwas in bijna alle landen in Europa. Wat begon met 1,2 hectare anjers is uitgegroeid tot een kleine 70 hectare hortensia’s op drie productielocaties: Maasdijk in Nederland, Pegões in Portugal en in Oeganda. Deze laatste is alleen voor de stekproductie.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

De functie is uniek omdat het nooit saai is en er altijd uitdagingen zijn. In 1980 hoopte ik op mijn 55e met pensioen te kunnen, nu moet ik er niet aan denken. Ik ben ook altijd aan het werk, want er is zoveel te doen en ik zie overal kansen. In 2018 was het tijd voor een nieuwe fase van het bedrijf. Ik kon niet overal tegelijk zijn. Mijn zoon Roel was bijna dertig en had interesse. Hij richt zich nu op Nederland en ik run de locatie in Portugal.

De 5 vragen aan Sjaak van Schie

Roel van Schie en Sjaak van Schie

Welk nieuws heeft je de laatste tijd beziggehouden?

Corona heeft mij het meest beziggehouden en daarbij ook de impact die het heeft gehad en nog heeft in en op ons bedrijf, én de impact die het heeft op het gedrag van de mensen in het algemeen. Wat ik echt heel jammer vind, is dat we op 1 april een groot feest gepland hadden voor ons 40-jarig jubileum en dat dat niet door kon gaan. Het feest was bedoeld voor medewerkers, klanten en leveranciers, want we beseffen ons maar al te goed dat we dit nooit zonder hun hadden kunnen bereiken. In eerste instantie hebben we het feest verplaatst, maar uiteindelijk hebben we het zelfs geannuleerd. Dit weekend zou er coronaproof feest gevierd worden, maar door de aanscherping van de RIVM-maatregelen hebben we het helaas af moeten blazen. Dan doe ik het maar op deze manier:

”Zonder onze toegewijde medewerkers, trouwe leveranciers en loyale klanten hadden we dit prachtige bedrijf in 40 jaar niet op kunnen bouwen”. Ik ben er trots op wat er nu staat, daarom bedank ik hierbij iedereen die eraan meegewerkt heeft om ons bedrijf op te bouwen; onze altijd hardwerkende en toegewijde medewerkers, de leveranciers die altijd voor ons klaar staan en niet te vergeten de klanten, die altijd vertrouwen in ons hebben gehouden!"

                          

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Wat ik nog graag zou willen oppakken is het verder uitrollen van ons HI Breeding materiaal in de gehele wereld. Hiervoor is een goede en uitdagende toekomst voor weggelegd! Ook zie ik dat de verkoop steeds meer digitaal plaats vindt. Hierop zullen ook wij moeten anticiperen. En ik denk dat we nog meer moeten gaan samenwerken met collega-kwekers, omdat je als eenling geen interessant pakket kan leveren aan de consument. Samenwerken met partners is naar mijn beleving een must voor de toekomst. Kopende partijen worden steeds groter en orders worden daardoor ook steeds groter én de prijs komt hierdoor ook onder druk te staan. We moeten echter wel een goed rendement behouden. Samenwerken is dan een voorwaarde. Samen sta je daarin veel sterker!

Robin van Dijk en Roel van Schie

Wat ga je dit weekend doen?

Momenteel woon ik samen met vrouw Yvonne in Portugal en werk voor 75% in Portugal. We zijn nu een weekend in Nederland. We gaan dit weekend wat doen bij ons thuis in de Maasdijk met onze vier jongens inclusief hun ‘meiden’ en… ik ga zowaar zaterdag en zondag een stukje fietsen. Dit blijft samen met werken in de hortensia’s, mijn grootste hobby!

 ______________________________________________________________________

DE 5 VRAGEN AAN... GIANFRANCO DE LEO

For the people who don't know you, who are you and what do you do?

My name is Gianfranco de Leo and I am 53 years old. I am Italian and I live in Bari area, in the South of Italy, or Centre of the World as I like to define my region. I am married and I have two children, Viviana and Luca. Both are students. In the city where I was born, Terlizzi, there is a quite big and important flowers production area with more than 500 companies that produce cut flowers and plants. There is also a daily flower market where the growers can sell their production. My father was one of the first that started the commercialization of bulbs, cuttings and young plant from Holland, before I was born. So, I can say from when I was born, I am surrounded with flowers. After my studies, I started to work with my father, and I started to co-operate and work with lots of Dutch companies, especially for cut flowers as tulips and other crops as alstroemeria freesia and lisianthus. 

After few years I changed my job and started to work for Syngenta, where I worked for 18 years in different roles. My first role in Syngenta was Sales Responsible for my region. Later I became Product Manager for Annuals, Cuttings and Pot Plants for Italy. During my last five years in Syngenta, I was Crop Specialist Pot Plant for Southern Europe.

Five years ago, I started to work for Schoneveld Breeding as Area Manager South Europe. I like life, I like people, I like music. Indeed, I am a guitar bass player and my dream is to become a very famous guitar bass player! Never say never!

What makes this job so special?

I like my job. This is the first answer on why my job is special. I truly believe that business is based on relationship. My daily job is to be constantly in contact with young plant producers, growers and the retailers’ chain. I travel a lot and I like it because it helps me to open my mind. Every day I meet people and get the opportunity to learn something new. I help my company to create a strong relationship with the market chain in order to understand and meet the needs. At Schoneveld, we test all the new hybrids by trial before the official launch on the market. I follow many trials per year and the goal of these is to understand if the new varieties are suitable for the climate circumstances in the South of Europe in the technical and commercial way. What I like more of my job is to see final consumers enjoying our genetic.Ranunculus

What news has kept you busy lately?

Unfortunately, we are living a terrible period due to Covid-19. All the nations in my area are undergoing terrible days. Infection is affecting an impressive number of people and day by day it seems like reading a war report about the people who are dying. During the last weeks, we have been imposed the lockdown of activities in order to guarantee the social distance between people. Which is the only way to get out of it. People have panicked over this invisible, but very dangerous, enemy. The economic and financial impact in our sector is horrible. Growers are forced to throw away all their production because flower shops, garden center and street markets are closed. All the events in which flowers and plants are normally used, like weddings and funerals or other celebrations, are forbidden by the restrictive measures taken. It is necessary that we keep united and not to let ourselves be discouraged. Anyway, it is crucial that local Governments and the European Union support the floriculture business in this moment in order to re-start, as soon as it will be possible, with less problems. 
I would like to stay optimistic. Can there ever be a world without flowers? Many people, in this difficult moment, are reviewing how important the small things are, like a handshake or a hug. I think nobody wants to give up being surrounded by the colors, the shapes and the scent of flowering plants.

 

flowers4oxygen

What would you like to pick up on or change?

World is changing. I hope we will be able to co-operate along the market chain, to be more attractive, especially for the new generations. Sustainability and environment friendly behavior are very important and, in our industry, often not applicated. We must tell the story there is to tell behind each beautiful flower. Lots of final consumers, especially in the South of Europe, don’t know how many years and how many resources are needed to create a new variety, or how many months and which technology are needed to produce a flowering plant by growers. Each flower can tell a story.

What are you going to do this weekend?

I will stay at home with my family. I will have a long video call with my daughter that lives in Milano, some good food and good drink. And music of course!

______________________________________________________________________

DE 5 VRAGEN AAN... JEFRY VAN DEN HOEVEN

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben ondernemer en techneut met een lange geschiedenis in de sierteeltsector. Verder ben ik gelukkig getrouwd, vader van twee kinderen en woonachtig in Monster. Al 25 jaar ben ik actief in de sector vanuit mijn functie binnen het softwarebedrijf JEM-id uit Honselersdijk.

Tegenwoordig gaat 100% van mijn aandacht naar Royal FloraHolland en de Joint Venture die Royal FloraHolland met FloraXchange is aangegaan. Samen met een zeer gemotiveerd team ben ik dagelijks bezig om Floriday te ontwerpen, bouwen, implementeren en ondersteunen.

De 5 vragen aan Jefry van den Hoeven Jem-Id Royal FloraHolland Floriday

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Mijn functie is erg breed en daarmee heel gevarieerd. Het ene moment ben ik met kwekers en kopers in gesprek, het volgende moment help ik bij het programmeren van de functionaliteiten. Daarnaast hou ik me bezig met het bedenken van de benodigde functionaliteiten en de manier waarop we deze in de markt gaan zetten. Ondanks dat je het grootste deel van de dag achter je toetsenbord zit, zeker in deze tijd, is geen dag hetzelfde. 

Wat deze functie echt bijzonder maakt, is dat je hiermee aan de wieg staat van een verandering voor de gehele sector. We hebben als missie om de nieuwe infrastructuur neer te zetten voor de wereldwijde sierteeltsector. Ik ben ervan overtuigd dat dit de efficiëntie in de sector ten goede komt wat vervolgens zal leiden tot een versteviging van de positie van Nederland in de sector.

Het is cool dat je op deze manier echt het verschil kan maken en doordat dit gevoel in het hele team aanwezig is, komt er veel energie vrij en heeft iedereen hetzelfde doel.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Het zal geen verrassing zijn dat dat met de coronacrisis te maken heeft. Wat mij hierin het meeste heeft beziggehouden is de onprofessionaliteit die Nederland heeft op het gebied van informatie. Om in deze chaos de juiste beslissingen te nemen, is betrouwbare data noodzakelijk. De snelheid en nauwkeurigheid van data is van groot belang. Toch krijgen we het in Nederland maar niet voor elkaar om mensen die overlijden dezelfde dag nog centraal geregistreerd te krijgen. 

Uiteraard volg ik het nieuws ook met een Westlandse pet op. Ik vind het fijn om te zien dat de meeste productgroepen in de sierteelt alweer aardig lopen en ik vond het mooi om te zien hoe de coronacrisis de samenwerking in de sector op sommige vlakken heeft verbeterd.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Met Floriday bouwen we de nieuwe infrastructuur voor de wereldwijde sierteeltsector. Dit betekent niet alleen dat kwekers en kopers elkaar weten te vinden om zaken te doen, maar dat we allerlei spelers in de sector met elkaar verbinden via Floriday. Het is een enorme verandering voor alle partijen en uiteindelijk wil ik dat de sector hier zichtbaar efficiënter van gaat werken wat zich uit in besparing van kosten door overbodig administratief werk en CO2 van overbodige vervoersbewegingen.

Aan het einde van dit jaar moeten alle directe transacties 100% Digitaal lopen via Floriday. Dit vraagt om een enorme verandering in de werkwijze van kwekers en kopers. De telefoontjes en Whatsappjes van kopers naar kwekers met bestellingen kunnen dan niet meer. Kopers zullen orders écht digitaal moeten gaan plaatsen. Deze verandering brengt ook voordelen met zich mee. Zo is de kans op fouten maken minder groot door de digitale verwerking van orders. Ook komt dit ten goede aan de informatie-uitwisseling van bijvoorbeeld certificering en duurzaamheid. 

Wat ga je dit weekend doen?

Het wordt komend weekend mooi weer en daar ga ik zeker van genieten. Zaterdag ga ik eerst even naar kantoor om mijn laatste werk af te maken. Zaterdagavond ga ik een nachtje kamperen in de achtertuin met de familie en een mooie tocht op de racefiets of mountainbike zal ook zeker weer een onderdeel van mijn weekend worden! (Deze vraag werd Jefry gesteld voorafgaand aan het zonnige Pinksterweekend ;-) )
 

Bron: www.floranews.com
31-12-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2107CelosiaEvanthia


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS