woensdag 12 mei 2021
FN TOP logo FN TOP add

Plantblindheid #blog

Plantblindheid #blog

Een kind noemt gemakkelijk tien verschillende dieren. Maar wat gebeurt er als je om tien verschillende planten vraagt? Dan wordt het stil.

Stel je voor dat je een wandeling in het bos maakt en een hert ziet. Ongetwijfeld herinnert u het zich achteraf. Het zou zelfs het hoogtepunt van je kleine avontuur kunnen zijn. Maar hoe zit het met alle planten, bomen en bloemen die je tijdens het wandelen passeerde? De kans is groot dat je weinig aandacht hebt besteed aan het groen dat je pad kruist. 

Het zijn beide voorbeelden van wat onderzoekers ‘plantblindheid’ noemen. De Amerikaanse botanici Elisabeth Schussler en James Wandersee definieerden plantblindheid als 'het onvermogen om de planten in de eigen omgeving te zien of op te merken', wat leidt tot 'het onvermogen om het belang van planten in de biosfeer en in menselijke aangelegenheden te erkennen'. Ik herken dit meteen, de meesten van ons waarderen de relevantie van planten niet genoeg.

Het is opmerkelijk om te beseffen dat wij mensen de neiging hebben om onszelf en dieren als superieur aan planten te classificeren. Onderzoekers ontdekten dat dit verschillende redenen heeft. In tegenstelling tot mensen kunnen planten niet praten. Ook bewegen planten niet en mensen zijn afgestemd op beweging. Planten hebben de neiging om visueel meer te blenden. Ook groeien we op met meer vertrouwdheid en empathie voor dieren.

Ik durf te stellen dat planten ondergewaardeerd en onderbelicht worden. De wereld is afhankelijk van planten. Mensen zijn voor hun leven en gezondheid afhankelijk van planten; andersom zijn planten niet van ons afhankelijk! Onze grootste uitdagingen van de 21e eeuw zijn plantaardig: gezondheid, opwarming van de aarde, voedselzekerheid, leefbare steden en stressvermindering. Hoe leuk zou het zijn als meer mensen, in plaats van een muur van groen te zien, individuele planten zouden zien als een potentieel medicijn, een bron van voedsel of een geliefd deel van hun gemeenschap?

Sinds een paar jaar hebben we in Nederland een politieke partij die expliciet voor dierenrechten staat. Dat doet me afvragen: wordt het geen tijd voor een politieke plantenpartij - een partij die planten op de eerste plaats zet ?!

 

Harm Custers
Head of Marketing EMEA Takii Europe

 


09-12-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS