dinsdag 19 januari 2021
FN TOP add 2012ThursdOTF

Rabobank: Sierteelt laat crisissituatie achter zich

Rabobank: Sierteelt laat crisissituatie achter zich

De tweede coronagolf in Nederland lijkt de tuinbouw minder te raken dan de eerste. Producten uit de sierteelt en voedingstuinbouw worden nog goed verkocht omdat de detailhandel in de meeste landen open blijft. Zo schrijft de Rabobank. Wel stelt de bank zich de vraag of het zo zal blijven nu Ierland zes weken lang de tuincentra sloot en in Frankrijk bloemisten dicht zijn en supermarkten geen bloemen mogen verkopen. En wat te denken van de effecten van de naderende Brexit. De bank verwacht dat hierdoor de export van sierteeltproducten in 2021 ongeveer 15% zal dalen.

De Rabo Tuinbouwbarometer bereikte in het vierde kwartaal van 2020 een waarde van 6,9 en laat zien dat alle deelsectoren voldoende tot goed presteren. Steun vanuit het (sierteelt)-fonds vanuit de overheid is niet volledig gebruikt en ook uitstel op het aflossen van bedrijfsleningen vanuit de Rabobank bleek voor veel tuinbouwondernemers achteraf niet nodig. Dit in tegenstelling tot ondernemers die rechtstreeks leveren aan foodservice, horeca of evenementen.

Sierteelt laat crisissituatie achter zich

In het derde kwartaal van dit jaar herstelde de snijbloemen- en potplantenmarkt zich verder van de klap die ze in het voorjaar kreeg. Verkoopcijfers van bloemisten, supermarkten en online kanalen zijn sinds mei hoger dan in 2019. De export van bloemen en planten was eind september nog 200 miljoen euro lager dan in 2019, maar de achterstand is wel minder geworden. Deze bedroeg eerder 500 miljoen euro.

De tuincentra deden prima zaken met de verkoop van bomen, struiken en vaste planten. Doordat de aanvoer van bloemen uit Kenia en Ethiopië nog steeds achterliep op de verwachting (in september ca. 85% van de prognose), waren de prijzen voor het grootste deel van de snijbloemen hoger dan het afgelopen jaar. De vraag naar potplanten is nog steeds goed. Het thuiswerken van veel mensen zorgt voor veel extra vraag.

De liquiditeitssituatie is daardoor bij veel bedrijven goed, maar is mogelijk vertekend door het verleende uitstel van aflossingen én voorschotten op tegemoetkomingen voor de coronaschade. Het is verstandig om daar als ondernemer rekening mee te houden.

De boomteelt heeft (heel) goed jaar

Het is de tijd voor het rooien en leveren van bos- en haagplantsoen. Veel van de producten zijn eerder dit jaar al verkocht. Het rendement in de teelten van bos- en haagplantsoen en laan- en parkbomen is goed. Ook de vraag naar vaste planten en sierheesters blijft hoog. Consumenten in binnen- en buitenland hebben deze zomer nog meer aankopen gedaan voor hun tuin dan een jaar eerder. Daarnaast reserveren institutionele afnemers (gemeente, Staatsbosbeheer, provinciale landschappen, Rijkswaterstaat) steeds meer budget voor de aankleding van het landschap of de stadswijk. Tot slot heeft Staatsbosbeheer de komende jaren een forse doelstelling voor de aanplant van nieuw bos. Dat kan positief uitpakken voor de sector. De grootste bedreiging bij een economische recessie is dat de vraag naar buitengroen kan dalen omdat afnemers minder te besteden hebben. De EU-Green Deal waarin bosaanleg wordt bevorderd, biedt juist weer kansen.

Een redelijk seizoen voor glasgroenten

Paprikatelers spreken over een redelijk tot goed seizoen. Bij komkommers zorgen vooral de hogere prijzen aan het einde van het seizoen voor een redelijk jaar. Het tomatenseizoen is duidelijk minder qua prijs. Daarnaast is het ToBRFV-virus voor de telers een zorg.

Groentetelers, -handelaren en -verwerkers merken de gevolgen van de tweede coronagolf wel, vanwege het minder kunnen leveren van producten aan de foodservice en horeca. Het is vaak lastig om in korte tijd andere afzetkanalen te vinden voor de specifieke producten die aan de horeca geleverd worden.

Hard- en zachtfruittelers kijken tevreden terug

De producenten van hard- en zachtfruit hebben gemiddeld genomen een goede zomer en najaar achter de rug. Ondanks de corona-perikelen is de invulling van oogstarbeid goed verlopen, de extra kosten vallen daarom mee. Het perspectief voor de sector leidt ook tot aansprekende innovaties, zoals de combinaties van zonnepanelen met blauwe bessen en perenteelt. Daarnaast zien we steeds meer investeringen in precisiefruitteelt.

 

 


25-11-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2102 Groen-Direkt


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS