zondag 16 mei 2021
FN TOP logo FN TOP add

Poolse kwekers laten toekomstplannen maar beperkt be´nvloeden door COVID-19

Poolse kwekers laten toekomstplannen maar beperkt be´nvloeden door COVID-19

Poolse kwekers laten hun toekomstplannen maar beperkt beïnvloeden door COVID-19. Dit blijkt uit een rapport van de Nederlandse Ambassade in Polen. Het heeft hiervoor verschillende Poolse bloemenkwekers gevraagd hun mening te geven over de situatie van Covid-19 op de Poolse markt en de invloed daarvan op hun productie. De focus lag hierbij op de toekomst van de productie.

foto: A. Murawska - Agroberichten 

Het ontbreekt de kwekers niet aan optimisme en kracht om tijdens de huidige crisis alles in het werk te stellen bij de productie. Het kweken van bloemen is al generaties lang hun passie en levensstijl, en dankzij hun lange ervaring zijn ze in staat moeilijkheden het hoofd te bieden en nieuwe uitdagingen aan te gaan. De kwekers zijn ervan overtuigd dat ze dankzij hun eigen activiteit en nauwe samenwerking met de sierteeltsector de stabiele werking en ontwikkeling van het bedrijf kunnen verzekeren.

De Poolse kwekers geven aan gewend te zijn aan veranderingen en al eerder voor veel uitdagingen gestaan te hebben. Daarom beschouwen ze ook de pandemie als weer een uitdaging. Vooral omdat deze ze allemaal tegelijk raakte. Aan de andere kant zien ze het uitblijven van import niet als een plotselinge kans voor hen, maar opnieuw meer als een tijdelijke verandering die geen grote impact zal hebben op hun strategische beslissingen voor het volgende seizoen.

Vooral Poolse tulpenkwekers hebben in maart en april zware klappen gekregen, normaal gesproken de piekperiode van de tulpenverkoop. Alle kwekers melden in maart een daling van 70 - 80% in verkoop- en marktorders. De maanden daarna bleken moeilijk te zijn voor bloemen, maar minder ingrijpend. De heersende beperkingen op de organisatie van grote feesten zoals bruiloften verminderden de vraag naar snijbloemen, maar de beperkte import uit het buitenland beperkte de beschikbaarheid van bloemen en hield het prijsniveau op peil en zorgde er in sommige gevallen voor dat de prijzen op de markt bleven.

De kwekers geven aan de steun van de Poolse regering te waarderen, maar ze benadrukten dat die te laag was om hun verliezen te dekken of om de liquiditeit van het bedrijf te helpen behouden. Niettemin bevestigt de meerderheid van de kwekers dat ze van plan zijn hun productie op het huidige niveau voort te zetten. Sommigen zijn van plan deze met 5 à 10% te verminderen.


20-11-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS