zondag 29 november 2020
2010TOP  Retail Solutions FN TOP add

Ook zachte brexit zal Nederlandse economie miljarden gaan kosten

Ook zachte brexit zal Nederlandse economie miljarden gaan kosten
De verwachting is dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelsverdrag uit elkaar gaan, de zogeheten zachte brexit. Maar zelfs deze ‘zachte’ brexit za de Nederlandse economie volgens ABN AMRO ruim 4,5 miljard euro en meer dan 17.000 banen kosten ten opzichte van vorig jaar. 
 
Deze economische schade komt volgens de bank voort uit de extra handelsbelemmeringen die bij een brexit zullen gelden, zoals grenscontroles, files bij de douane en extra administratie. Dit kan de komende jaren zijn weerslag hebben op de vraag. Bij het doemscenario van een ‘harde brexit’ zou de schade volgens ABN AMRO nog veel groter uitpakken. Dit zou mede door de invoertarieven uitkomen op ruim 17,5 miljard euro en het verlies van bijna 70.000 banen. De schade is zo omvangrijk, omdat het Verenigd Koninkrijk één van de belangrijkste handelspartners van Nederland is. Ook zijn veel bedrijven sterk verweven met sectoren in binnen- en buitenland en worden zij hierdoor óók indirect geraakt.
 
 
Het bestrijden van de coronacrisis en de voorbereidingen op de brexit lopen op dit moment door elkaar heen.  Ook zal de brexit - in welke vorm ook - het economisch herstel ná de pandemie afremmen, verwacht ABN AMRO. “Hoewel we verwachten dat het Verenigd Koninkrijk en de EU tot een vrijhandelsakkoord komen, is de schade voor het Nederlandse ook bij een zachte brexit bedrijfsleven aanzienlijk. Een aantal factoren kan deze schade de komende jaren echter lager doen uitvallen”, zegt Sonny Duijn, Sector Econoom Thema’s van ABN AMRO. “Een bedrijf dat met Britse branchegenoten concurreert om marktaandeel op het Europese vaste land, kan zijn positie bijvoorbeeld aanzienlijk verbeteren. Ook levert de brexit directe werkgelegenheid op, bijvoorbeeld voor dienstverleners. Zo kunnen grenscontroles tot juridische claims leiden als handelswaar bederft door oponthoud."
 

19-11-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS