dinsdag 19 januari 2021
2012ThursdOTF FN TOP add

Verrassend resultaat topproef snij-hortensia

Verrassend resultaat topproef snij-hortensia

Uit een kleinschalige proef van Hydrangea Breeders Association (HBA) is naar voren gekomen dat Royal King en Royal Palace, twee snijhortensia-rassen van Hydrangea Breeders Association (HBA), laat in het voorjaar teruggetopt kunnen worden. Op die manier is het mogelijk om verse bloemen van deze twee soorten veel later te oogsten. 

Van alle aangeplante soorten snijhortensia werden twee exemplaren half maart getopt, twee planten op 1 april en twee planten op 15 april. "Het achterliggende doel was om te bepalen welke HBA-snijhortensia-rassen geschikt zijn voor maximale oogstspreiding", legt HBA-gewasdeskundige Erik van Rossum uit.

De kas in De Kwakel werd niet verwarmd; de kas werd alleen vorstvrij gehouden en in het voorjaar een klein beetje gestookt voor het vocht. Half mei is het kasdek voorzien van een krijtlaag. De watergift was voor alle hydrangea’s gelijk. Sommige rassen ondervonden gevolgen van de hittegolf in augustus en legden in die periode moeilijker knoppen aan.

Royal Parade, een uitstekend te blauwen ras, blijkt prima tot 1 april terug te knippen. Nog betere resultaten leverden Royal King, een snijhortensia met bloemen in een bijzondere donkerpaarse tint, en Royal Palace, een buitengewoon houdbare soort met bloemen die prachtig doorkleuren naar diep karmozijnrood. Van Rossum: ‘Deze twee soorten konden we dit jaar tot wel 15 april toppen. Beiden leverden tot laat in het seizoen nog voldoende verse bloemen op. Dat is best uitzonderlijk.’


Redactie Floranews | 05-11-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS