woensdag 8 december 2021
FN TOP logo 2105 Palletcentrale

Introductie nieuwe Orius roofwants tegen volwassen trips

Introductie nieuwe Orius roofwants tegen volwassen trips

Royal Brinkman introduceert samen met AgroBío een nieuw gekweekte Orius roofwants in de biologische bestrijding van volwassen trips. De Orius laevigatus, onder de naam ORIcontrol Plus, is volgens beide partijen in combinatie met het bijvoeren van het nieuwe Powerfood Plus een succesvol systeem.

Chrysantenkwekerij Sensation en Kwekerij De Waal in Tuil hebben de afgelopen maanden ervaring opgedaan met het nieuwe systeem en zien het als een belangrijke stap in de oplossing van het tripsprobleem in chrysant.

In de chrysantenteelt is men al jaren zoekende naar de beste methode voor de bestrijding van trips. Met de komst van de roofmijt Montdorensis en de voermijt Powerfood was er sinds een paar jaar een goede biologische aanpak van het eerste en tweede larvestadium van trips. Maar de aanpak was nog niet sluitend, omdat de volwassen tripsen níet werden bestreden. Dat lukt nu wel in combinatie met de nieuwe Orius soort ORIcontrol Plus en Powerfood Plus. 

Momenteel wordt het nieuwe succesvolle systeem in chrysant van Orius en Powerfood Plus toegepast in meerdere sierteeltgewassen met grote tripsproblemen. Ook in bijvoorbeeld de paprikateelt is de combinatie met Powerfood Plus voor de opbouw van Orius een grote verbetering.

De nieuwe variant Orius komt van oorsprong uit een gebied waar minder stuifmeel voorhanden is, waardoor deze zich kan voortplanten in teelten zonder stuifmeel. Conrad van Doorn, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman: “De leverancier AgroBío heeft veel energie gestoken in de selectie van deze variant Orius, samen met de universiteit van Cartagena in Spanje. Agrobío heeft vervolgens geïnvesteerd in de formulering van het beste bijvoerdieet voor Orius; in de Powerfood Plus worden nu vier ingrediënten gemixt. Door het bijvoeren van Orius met het juiste ‘voer’ wordt de Orius-populatie in het gewas goed opgebouwd, er ontstaan snel nakomelingen.” 


Redactie Floranews | 29-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS