dinsdag 22 juni 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Oude tuinbouwkas omgebouwd tot zonnepark

Oude tuinbouwkas omgebouwd tot zonnepark

In Luttelgeest worden binnenkort 20.000 zonnepanelen geplaatst op de daken van een tuinbouwkas van 4 hectare. Samen zijn de panelen goed voor een vermogen van 8,2 megawatt. Opdrachtgever Zonnewijzer van Cor Poppe ontwikkelde het project en werkt samen met ProfiNRG. Dit bedrijf levert een innovatief montagesysteem, waardoor normale zonnepanelen op het kassencomplex van 4 hectare gemonteerd kunnen worden. De kas krijgt nu een tweede leven en was anders tegen de vlakte gegaan. 

In 2017 zag Poppe overal zonneweides als paddenstoelen uit de grond schieten. “Dus ben ik ook gaan nadenken wat ik kon betekenen in de energietransitie en zo ben ik van lieverlee dit wereldje ingerold.” Hij zegde zijn drukke baan op en waagde de gok in de wereld van duurzame energie. Omdat een vergunning voor een zonneweide in Luttelgeest niet afgegeven zou worden, zocht Poppe naar een dak. Zo kwam hij uit het uit gebruike genomen kassencomplex in Luttelgeest.

Zonnewijzer werkt samen met stichting Energie Expertisecentrum Flevoland. Naast de advisering zorgde de stichting voor de financiering. Samen met ProfiNRG kwam Zonnewijzer tot een vernieuwend systeem voor zonnepanelen op een kasconstructie. In Luttelgeest gaat de constructie bestaan uit normale zonnepanelen op de aanwezige bestaande roeden.

De bestaande constructie wordt zo veel mogelijk hergebruikt. Het glas wordt verwijderd en op de roeden komt een profielsysteem waar de zonnepanelen in geschoven kunnen worden. De kosten zijn vergelijkbaar met de kosten voor normale grondgeboden PV-systemen van een vergelijkbare omvang.

De kas zal in de toekomst mogelijk nog voor een deel zijn oude functie behouden. Als de installatie in 2021 draait, wil Cor Poppe van Zonnewijzer onderzoeken welk klimaat er binnen ontstaat en welke gewassen daar goed kunnen gedijen. Dat weet nu nog niemand, omdat we te maken hebben met een unieke situatie: een andere grondsoort, andere constructie, ander licht en een andere temperatuur. Maar dat hoort bij pionieren en dat heeft ook zo z’n charme.”

bron en foto: ProfiNRG
 


29-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS